Light Dark

Încă de la începutul anului 2021, prețurile locuințelor și ale terenurilor din Craiova și județul Dolj s-au aflat pe un trend ascendent.

În primul trimestru al anului, piața imobiliară locală a avut cea mai mare creștere. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a înregistrat un număr de 2.715 vânzări de case, apartamente și terenuri intravilane, respectiv 786 în luna ianuarie, 930 în luna februarie și 999 în luna martie.

În trimestrul al doilea, prețurile s-au majorat, mai ales prețurile imobilelor noi, în principal pe fondul scumpirii materialelor de construcții, scăzând astfel numărul vânzărilor înregistrate la OCPI. Drept urmare, a fost raportat un număr de 1.725 de imobile vândute, și anume: 676 în luna aprilie, 520 în luna mai, iar în luna iunie 529.

În această perioadă, deși interesul cumpărătorilor nu a scăzut în mod semnificativ, începutul perioadei de concedii și majorarea prețurilor materialelor de construcții și de finisaj au condus la un blocaj de două-trei săptămâni, determinând dezvoltatorii să facă noi calcule pentru repoziționarea prețurilor.

În trimestrul al treilea, numărul vânzărilor de apartamente, case și terenuri intravilane raportate de ANCPI a fost în creștere.  Astfel, în luna iulie au fost vândute 699 de imobile, în luna august 622, iar în luna septembrie 730, înregistrându-se un număr total de 2.051 de achiziții, față de 1.725 câte au fost înregistrate în trimestrul al doilea. În Craiova, prețul mediu de achiziție pentru un metru pătrat util ajunge, potrivit datelor Imobiliare.ro, la 1.260 de euro.

Cele mai multe dintre vânzările intermediate de agenția noastră, în cele trei trimestre, au vizat apartamente situate în blocuri noi aflate în curs de dezvoltare, precum și case, de asemenea construcții noi. Casele care s-au vândut foarte bine au fost cele noi, cu trei-patru camere, edificate pe terenuri cu suprafețe cuprinse între 250 și 500 de metri pătrați, situate în zonele metropolitane ale Craiovei. De exemplu, în localitatea Cârcea-Sat s-au vândut case doar cu parter sau cu etaj, având toate utilitățile, cu prețuri între 70.000 și 90.000 de euro. În Ghercești-Aeroport, prețurile de vânzare au fost între 80.000 și 130.000 de euro, iar în zona Damila, între 85.000 și 150.000 de euro.

Pe segmentul chiriilor, însă, a avut loc doar o creștere ușoară în primele două trimestre ale anului, creștere care s-a accelerat în lunile august-septembrie, când a fost vârf de sezon. În luna octombrie, proprietarii și-au mai redus din pretenții, prețul  mediu de închiriere din piață fiind de aproximativ 200 de euro pe lună pentru o garsoniera, 250 de euro pe lună pentru un apartament cu doua camere și 250-300 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.

În continuare, ca urmare a crizei sanitare, majoritatea clienților noștri cumpărători sunt în căutarea unui spațiu de locuit mai mare, mai modern, cu grădină ori balcoane generoase, care să fie un mix între spațiul de lucru, de învățat, loc de întâlnire cu prietenii și spațiu de locuit.

Așadar, solicitările clienților noștri sunt în special pentru case cu prețuri până la 120.000 de euro, aflate la periferia orașului, dar și pentru apartamente în imobile noi, ce dispun de balcoane, locuri de parcare, finisaje moderne. Ținând cont de aceste aspecte, dezvoltatorii imobiliari din Bănie s-au orientat să ofere apartamente sau case care să îndeplinească cât mai multe dintre cerințele cumpărătorilor aflați în căutarea unui loc numit „acasă”.

Ștefania Fildia Milosavlevici, manager Imperia Imobiliare

⇓Opinie apărută în cel mai nou raport elaborat de ANALIZE IMOBILIARE „Piața imobiliară rezidențială – Trimestrul III 2021”. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL⇓

Citește și: RAPORT IMOBILIARE.RO: Evoluția pieței rezidențiale în T3 2021. Prețurile locuințelor, în corelație cu cererea și oferta