Peste 292.000 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus și mai bine de 27.000 de decese. Circa 4 milioane de oameni în șomaj temporar din cauza COVID-19 și perspective destul de pesimiste pentru evoluția PIB-ului până la sfârșitul lui 2020. În acest context, economiștii susțin că piața rezidențială din Spania se îndreptă spre a două prăbușire din ultimul deceniu.
Prognozele economiștilor pentru evoluția pieței rezidențiale spaniole sunt destul de rezervate. Deși unii spun că este încă prea devreme pentru a putea estima adevărata forță a loviturii care va fi resimțită la nivelul cererii în urma crizei sanitare izbucnite în martie, mulți dintre experții care au analizat piața locală se așteaptă ca prețurile locuințelor să scadă anul acesta cu până la 15%.
Profesorul Gonzalo Bernandos care conduce programul de master în imobiliare de la Universitatea din Barcelona consideră, de exemplu, că declinul se va vedea clar la nivelul pieței în septembrie. “Până la sfârșitul anului, prețurile ar urma să scadă cu 12% pentru că aceasta este poate cea mai puternică criză economică pe care am avut-o”, a declarat el, potrivit Bloomberg.
Această scădere ar veni după ce piața spaniolă a cunoscut un avans cu 32% față de momentul prăbușirii sale de la începutul lui 2014.
Reprezentanții think tank-ului Funcas din Madrid și unul dintre foștii economiști ai Ministerului spaniol al Economiei anticipează o scădere de peste 10% în 2020, în timp ce directorul companiei de consultanță imobiliară R.R. de Acuna&Asociados consideră că scăderea va fi una mai redusă, respectiv de 6,5%.
Consultanții spun, totodată, că cei mai importanți factori în evoluția prețurilor locuințelor vizează locurile de muncă și perspectivele economice. În prezent, 42 de milioane de lucrători se află în șomaj temporar din cauza pandemiei, conform datelor Confederației Europene a Sindicatelor publicate de Agerpres, iar aceste joburi depind de deciziile pe care le va lua Consiliul European cu privire la Planul de recuperare al UE. Din total, circa 4 milioane de angajați au ajuns în această situație în Spania, fapt ce plasează țara pe locul al patrulea, după Franța, Germania și Italia.
PIB-ul Spaniei este așteptat să scadă cu circa 11% anul acesta sau, în cazul apariției unui nou val de pandemie și luării unor noi măsuri de izolare, cu 14,4%.
Până acum, cele mai mari scăderi anuale ale prețurilor locuințelor au apărut într-unele dintre cele mai afectate regiuni din Spania cu rate ridicate de infectare cu COVID-19. Este vorba despre Navarra (-2,7%), Castila-Leon (-1,7%) și Madrid (-1,4%).
Citește și: „Location, location, location”, dar nu-l subestima pe Max. Dacă el nu e fericit, ea nu cumpără casa