Light Dark

Segmentul industrial al pieței imobiliare cunoaște o dinamică rapidă în contextul economic din România. Una dintre aceste dinamici este întreținută de conceptul dezvoltării durabile, prezent din ce în ce mai mult în abordarea dezvoltatorilor de hale industriale sau de depozitare. QUALIS Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari din Braşov, finalizează Modulis – proiect ce se remarcă prin facilități multiple și dezvoltare sustenabilă. (P)

Dragoș Țigău, manager general QUALIS Properties

Atât marile companii cât și IMM-urile cu planuri de dezvoltare caută noi spații în care să își desfășoare activitatea de producție sau în care să depoziteze materialele, mărfurile, stocurile. Astfel, procentul de pre-închiriere este deja de 50% pentru Modulis, un parc industrial nou din Brașov dezvoltat de QUALIS Properties S.A.

Modulis reprezintă un mix de spații de depozitare și de birouri. Prima fază a proiectului este amenajată pe un teren de aproximativ 50.000 mp, cu o suprafață închiriabilă de 20.000 mp structurată în 10 hale. Proiectul va continua cu faza a II-a, care va fi formată din 11 hale cu o suprafață totală de 22.000 mp construiți; vor predomina spațiile de depozitare și mică producție, la care se va adăuga funcțiunea de temperatură controlată – componentă influențată de cerințele actuale ale pieței.

Dinamica acestui sector al pieței imobiliare, până în iulie 2022, a fost una oscilantă în funcție de contextul economic, iar suprafața totală a spațiilor de depozitare contractate depășește 10.000 mp. Avantajul celor 10 hale este structura modulară, iar spațiile disponibile au de la 660 mp la 2.000 mp. Printre chiriașii Modulis se numără Aquila – unul dintre principalii furnizori de servicii integrate de distribuție și logistică, Auto Total, Elit Romania și Red Service – companii din domeniul auto și Global Hub – companie aflată în topul distribuitorilor din România.

“Proiectul se adresează în special companiilor mici și mijlocii aflate în etapa de dezvoltare, extindere sau relocare. În prezent, pe piața locală există un deficit de spații de producție și depozitare moderne, dotate corespunzător, care să răspundă nevoilor curente și viitoare ale firmelor din punct de vedere logistic și tehnic. Standardul de calitate va ajuta firmele acomodate în proiect să se dezvolte și să își crească afacerile sustenabil și durabil”, a declarat Dragoș Țigău, manager general QUALIS Properties

Toate aceste business-uri au aproximativ aceleași seturi de cerințe pentru halele dorite: construcții noi, facilități mai bune, poziționare strategică, suprafață flexibilă, dar și perspectiva dezvoltării sustenabile a respectivelor afaceri și chiar a comunității din jur.

Hale industriale noi. Facilități și dezvoltare sustenabilă

Cu fiecare an ce trece, companiile sunt din ce în ce mai interesate de soluțiile constructive adoptate de dezvoltatorii de parcuri industriale ori de ansambluri de hale de depozitare, inclusiv de eficiența energetică a halelor și de grija pentru mediul înconjurător reflectată de respectivele proiecte imobiliare.

Modulis se caracterizează prin eficiență energetică, facilități numeroase și modularitate. Un asemenea grad de flexibilitate înseamnă adaptare la noile paradigme ce se conturează în domeniile industrial și logistic. Proiectul integrează și o componentă regenerabilă, sub forma de panouri solare fotovoltaice cu o putere instalată de peste 2 MWh, energie verde necesară funcționării parcului. Apele pluviale vor fi preluate prin sistem de rigole dedicate, iar stocarea lor într-un lac de acumulare va deservi sistemul de irigat.

Parcul industrial Modulis va integra cel mai mare HUB de încărcare fast-charge pentru mașini electrice/plug-in hibrid din țară, cu peste 20 de stații de încărcare rapidă. Vor avea acces toți posesorii de astfel de vehicule, aceștia putându-le încărca utilizând stații ultra rapide și energie verde.

Despre QUALIS Properties

QUALIS a cunoscut o creștere remarcabilă a notorietății în ultimii ani, precum și a cifrei de afaceri. De la 7 milioane de euro în 2021, rezultatele raportate la jumătatea acestui an indică premise de dublare a cifrei de afaceri. In prezent QUALIS are două șantiere deschise în Brașov pentru segmentul rezidențial și a încheiat lucrările la prima etapă a parcului logistic Modulis.

QUALIS are în plan demararea unui proiect rezidențial premium, într-o zonă centrală din Brașov și extinderea parcului Modulis – două proiecte, pentru care au fost achiziționate deja terenurile.

Citește și: Qualis vine pe piață cu un concept inovator de parc logistic, în Brașov