Light Dark
Sursă foto: Pixabay.com

Dincolo de diferențele observabile de la o piață la alta, prețurile apartamentelor variază destul de mult și în interiorul aceluiași oraș, de la o zonă la alta. În marile centre regionale ale țării, cartierele cu cele mai ridicate pretenții ale proprietarilor sunt, automat, cel mai bine cotate în rândul potențialilor cumpărători.

Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, în cel dintâi pătrar al anului în curs au avut loc câteva schimbări în topul zonelor cu cele mai mari prețuri solicitate pe segmentul apartamentelor. Iată cum arată acest clasament în fiecare dintre cele șase mari orașe ale țării monitorizate constant de portal:

București:

În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, în clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente, format din aceleași zone exclusiviste din nordul și centrul Capitalei, a avut loc o inversare de poziții. Pe primul loc în top se situează, la fel ca în cele trei luni anterioare, zona Kiseleff – Aviatorilor, în ciuda unei scăderi de 1,8% la trei luni (până la 2.810 euro pe metru pătrat util), aceasta fiind secondată de Herăstrău – Nordului (unde prețurile s-au majorat cu 0,7%, până la 2.730 de euro pe metru pătrat). Pe locul al treilea se află, însă, Dorobanți – Floreasca (cu un plus de 6,5%, până la 2.280 de euro pe metru pătrat), care a reușit să devanseze, din nou, Aviației (-2,3%, până la 2.180 de euro pe metru pătrat). În condițiile unui avans ușor, de 0,3% la trei luni, zona Dacia – Eminescu s-a menținut pe locul al cincilea în clasament, cu o medie de 1.980 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

În perioada analizată, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca s-a menținut, practic, neschimbat, în ciuda modificărilor de prețuri. Arealul central și ultracentral ocupă, în continuare, prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.210 euro pe metru pătrat util (un avans de 0,8% față de cele trei luni anterioare), pe următoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor (+1,3%, până la o valoare de 2.010 euro pe metru pătrat), apoi Gheorgheni – Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 1,9%, până la 1.970 de euro pe metru pătrat util). În primul pătrar al anului 2021, arealul Bună Ziua – Europa – Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,6%, până la 1.910 euro pe metru pătrat), iar zona Zorilor, pe cel de-al cincilea (în condițiile unui plus de 2,9%, până la o valoare medie de 1.900 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:

Și în orașul din sud-vestul țării, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a rămas neschimbat în T1 2021, comparativ cu cele trei luni anterioare. Astfel, cu toate că a consemnat o scădere trimestrială de 0,6%, zona Ultracentral – Medicină – Piața Unirii s-a menținut pe prima poziție în clasament (cu un preț mediu de 1.570 de euro pe metru pătrat util pentru un apartament), urmată fiind de Central – Bălcescu – Take Ionescu – Piața Maria (cu 1.410 euro pe metru pătrat, în condițiile unui recul trimestrial de 2,5%), apoi de Complex Studențesc – Dacia – Elisabetin – Olimpia – Stadion (cu 1.390 de euro pe metru pătrat, după un avans de 0,2%), Circumvalațiunii (+1,1%, până la 1.380 de euro pe metru pătrat) și, apoi, de Torontalului (+2%, până la 1.330 de euro pe metru pătrat).

Brașov:

În ciuda unei scăderi trimestriale de 1,9% a valorii de listare pentru o asemenea unitate locativă, în Drumul Poienii pot fi găsite, în continuare, cele mai scumpe apartamente din orașul de la poalele Tâmpei, acestea putând fi achiziționate cu 1.710 de euro pe metru pătrat util. Cu o medie de 1.430 de euro pe metru pătrat, zona Schei – Stupini ocupă în continuare poziția a doua în clasament, în vreme ce zona Centrul Istoric – Centrul Civic – Ultracentral – Dealul Cetății (+4,1%, până la 1.400 de euro pe metru pătrat) a trecut din nou pe locul al treilea, după ce a devansat arealul Central – Brașovul Vechi – Blumana – Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.330 de euro pe metru pătrat, după o scădere de 1% la trei luni). Zona Tractorul – 13 Decembrie se află în continuare pe ultima poziție din clasament, cu o medie de preț de 1.300 de euro pe metru pătrat, în urma unei creșteri trimestriale semnificative, în cuantum de 4,1%.

Constanța:

În orașul de la malul mării, cele mai scumpe apartamente pot fi găsite tot în arealul Faleză Nord – Trocadero – City Park Mall – Capitol – Delfinariu: o asemenea unitate locativă poate fi achiziționată aici cu 1.470 de euro pe metru pătrat util, în urma unui avans de 4,7% față de cele trei luni anterioare. Următoarele două locuri din clasament sunt ocupate tot de Central – Ultracentral – Peninsula (cu un plus de 2,6%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Tomis III – Dacia – Tomis II – Brotăcei – Tomis I (cu un avans de 2,9%, până la 1.310 euro pe metru pătrat). Următoarele două zone din clasament au revenit, însă, pe o poziție de egalitate, respectiv la o valoare medie de listare de 1.290 de euro pe metru pătrat: Tomis Nord – Inel II – Inel I – Primo – Far în urma unui avans trimestrial de 3,1%, iar Casa de Cultură – Tomis Plus, în urma unuia de 1,7%.

Iași:

În orașul din nord-estul țării, cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare pot fi găsite tot în arealul Centru Civic – Gară – Central – Ultracentral – în ciuda faptului că acestea s-au ieftinit cu 2,1% în T1 2021, până la o valoare medie de listare de 1.380 de euro pe metru pătrat util. În zona Podul de Fier – Moara de Vânt, prețurile solicitate s-au majorat cu 0,5%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat, iar în Copou a avut loc un avans de 1,6%, până la 1.200 de euro pe metru pătrat. Pe locul al patrulea în clasamentul la nivel de oraș se află tot arealul Tătărași – Tudor Vladimirescu (cu un avans de 1,1% la trei luni, până la 1.140 de euro pe metru pătrat), însă zona Podu Roș a fost scoasă din clasament de Alexandru cel Bun – Dacia (cu un avans de 2,8%, până la 1.070 de euro pe metru pătrat).