Regatta Real Estate, companie de consultanță imobiliară cu capital românesc, a tranzacționat în acest an proprietăți în valoare de 25 milioane de euro.
“Am încheiat circa 170 de tranzacții și suntem în discuții pentru a vinde proprietăți ce valorează alte 10 milioane euro. 2017 este un an promițător, pe fondul interesului pentru România din ce în ce mai ridicat, în contextul evenimentelor geopolitice din Europa. România este o țară sigură și acesta este un criteriu foarte important pentru investitorii străini”, spune Eduard Uzunov, președinte Regatta Real Estate.
Cele mai scumpe proprietăți vândute de compania imobiliară în 2016 sunt două vile istorice, cu prețuri de 2,5 respectiv 3 milioane de euro, situate în zone centrale din Capitală. Cea mai scumpă proprietate istorică aflată în prezent în portofoliul companiei este celebrul Palat Spayer, al cărui preț este de circa 4,5 milioane euro.
În total Regatta Real Estate are în portofoliu proprietăţi în valoare de peste un miliard de euro, dintre care apartamente în valoare de 150 mil. euro, vile în valoare de 350 mil. euro şi terenuri de 285 mil. euro, în timp ce diferenţa de peste 200 mil. euro este reprezentată de spaţii comerciale şi industriale.
Vânzările locuinţelor de lux au crescut puternic în ultimii cinci ani, potrivit companiei de consultanţă imobiliară şi au ajuns să reprezinte cinci procente din totalul pieţei imobiliare. Românii cu venituri ridicate şi expaţii care conduc companii multi-naţionale sunt principalii cumpărători.
Numărul străinilor care se stabilesc în România este în creștere, ca și al celor care vizitează periodic țara noastră pentru întâlniri de afaceri, însă ei nu sunt interesați să închirieze proprietăți foarte scumpe, ci de nivel mediu. În tendințele ultimelor luni se remarcă un interes ridicat al investitorilor pentru terenuri situate în zona Theodor Pallady (unde IKEA va deschide al doilea magazin în 2018), dar și în zona Timpuri Noi (unde IKEA dezvoltă un proiect de birouri). “Se observă o preferință a dezvoltatorilor și investitorilor pentru terenuri și proiecte în zone unde există proiecte-ancoră, așa cum este cazul IKEA sau proiectului rezidențial La Stejarii, care atrag deja un anumit trafic în zona respectivă. De asemenea, interesul pentru vilele istorice este în creștere“, spune Eduard Uzunov.
Circa 30% din proprietățile disponibile pentru vânzare pe segmentul de lux sunt listate la prețuri de peste un milion de euro. Regatta Real Estate a avut anul trecut o cifră de afaceri de un milion de euro, iar pentru anul acesta compania estimează o cifră de afaceri similară.