Light Dark

România s-a poziționat, anul trecut, pe al cincilea loc la nivel european în clasamentul țărilor cu cele mai mari livrări de spații comerciale în cadrul parcurilor de retail, fiind depășită la acest capitol doar de Franța, Spania, Marea Britanie și de Italia, potrivit raportului “European Retail Park – What’s Next”, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman&Wakefield.

Astfel, în 2018, au fost livrate în țara noastră parcuri de retail cu o suprafață de 76.000 de mp, reprezentând 73% din noua ofertă de spații comerciale date în folosință. Stocul pe piața locală se ridică la aproximativ 1,3 milioane de mp, similar cu cel din Cehia, țară care are însă o populație de două ori mai mică.

Mai mult, țara noastră a reușit să depășească în clasament state precum Polonia, Germania și Suedia, în privința livrărilor de parcuri comerciale.

Infografic: topul țărilor în funcție de livrările de parcuri comerciale în 2018 mii mp), sursă CushmanWakefield

De menționat este și faptul că România va continua să se afle între primele zece țări din Europa ca dezvoltare a acestui format de proiecte comerciale, parcurile de retail funcționând atât în orașele mari, cât și în cele mai mici, care nu pot absorbi un centru comercial de tip mall.

“Cu toate că majoritate livrărilor din 2018 s-au concentrat pe segmentul parcurilor de retail, considerăm că în România mai este loc de creștere pe acest segment Confortul și proximitatea devin din ce în ce mai căutate și ne așteptăm ca în următorii ani să fie livrate mai multe parcuri de retail ca ofertă complementară pentru schemele dominante”,  a declarat Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul companiei de consultanță în România.

“Având în vedere o evoluție bună a pieței de retail și o creștere a consumului de 8% în prima parte a anului, una dintre cele mai mari din Europa, dezvoltatorii cei mai activi, precum Prime Kapital sau Mitiska REIM, caută în mod constant oportunități de investiții în orașele care nu sunt integral acoperite sau în orașele fără scheme moderne de retail”, a mai explicat el.

Pe parcursul anului trecut, stocul parcurilor de retail a crescut cu 2,2% la nivel european, până la 50,1 milioane de mp. Aproape 89% din acesta este concentrat în statele din Europa de Vest, unde Germania, Marea Britanie și Franța rămân cele mai dezvoltate piețe.

Sursă: European Retail Park – What’s Next

În Europa Centrală și de Est, cele mai mari piețe sunt, potrivit raportului firmei de consultanță, cele din Cehia, România și Polonia, care cumulează 66% din stocul parcurilor de retail din regiune.

În perioada 2019-2020 se preconizează finalizarea unor parcuri noi de reail sau a unor extensii cu o suprafață de 1,4 milioane de mp, volum care ar putea fi suplimentat prin dezvoltarea unor proiecte care nu au fost anunțate oficial până la această dată.

Citește și:  Ne paște o nouă criză? Patru specialiști în imobiliare răspund

Citește și: 2018, un an extrem de prolific pentru piața de birouri din marile orașe

Citește și: Topul celor mai impresionanți zgârie-nori finalizați în 2018 în lume. Aproape 32% cuprind spații rezidențiale