Light Dark

Finalul anului 2023 a adus o revenire a numărului de tranzacții imobiliare realizate prin credit. Află cum va evolua piața de creditare în 2024.

Volumul creditelor ipotecare în lei, acordate în octombrie și noiembrie 2023, a fost de 6,68 miliarde lei, dublu față de aceeași perioadă din anul anterior. Această diferență vine pe fondul exploziei IRCC din trimestrul IV 2022, perioadă în care volumele de creditare au fost afectate semnificativ, în timp ce în acest an dobânzile fixe au fost în scădere, iar cele variabile s-au stabilizat.

Sursă: Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”

DESCARCĂ AICI GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL.

Mulți cumpărători au așteptat, totodată, pe parcursul anului fie prețuri mai mici, fie dobânzi mai bune. Anunțul modificării TVA de la 5% la 9% începând cu luna ianuarie 2024 și oferta mai bună de creditare au fost factori care i-au determinat pe unii dintre aceștia să finalizeze tranzacțiile în trimestrul IV 2023.

În 2024 ne așteptăm ca dobânzile să continue să scadă, în special după jumătatea anului, pe fondul temperării inflației.

CITEȘTE ȘI: Câți români vor credit pentru casă? “Parteneriatul cu un broker de credite, un avantaj competitiv evident pentru profesioniști”

Deja vedem că băncile pariază pe acest lucru. Pe de altă parte, este foarte probabil să vedem majorări ale prețurilor locuințelor, mai ales din cauza scăderii ofertei, dar și a creșterii TVA. 

market 360