Volumul lucrărilor de construcții, în creștere, în primele 7 luni ale anului

Lucrările în sectorul construcțiilor au crescut cu 4,4%. Creștere de 28% la clădirile rezidențiale.

Potrivit celor mai noi date publicate de Institutului Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 4,4%. “Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,7%. Scăderi de 14,3% s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,0%)”, se arată în raportul INS.

În ceea ce privește construcţiile rezidențiale, s-a înregistrat o creştere de 28%, în timp ce în cazul clădirilor nerezidenţiale şi construcţiilor inginereşti, acestea au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 1,6%.

Raportul mai arată că în primele șapte luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%, trend evidenţiat la lucrările de construcţii noi (+10%). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.

Raportul mai arată că în luna iulie 2021, comparativ cu iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii noi au fost în scădere cu 5,8%. De altfel, au fost înregistrate scăderi, pe obiecte de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (-16,9%), lucrările de construcţii inginereşti (-1,6%) şi la clădirile rezidenţiale (-0,8%).

Datele mai arată și o scădere de 2,4%, per total, a volumului de construcții ca serie brută în luna iulie a acestui an, comparativ cu iulie 2020. “Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-28,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-14,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 7,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+31,6%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 18,8%, respectiv cu 6,7%,” potrivit raportului.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 0,3%.

Citește și: H Victoriei 139, proiectul rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei, a primit certificatul de edificare

Citește și: Colliers: “Piața de terenuri continuă să înregistreze interes crescut. Anul 2021 se anunță a fi unul dintre cei mai buni de după recesiunea din 2008”

Citește și: Numărul de locuințe date în folosință în trimestrul doi este de 17053. Creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului precedent

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])