Light Dark

Lucrările în sectorul construcțiilor au crescut cu 4,4%. Creștere de 28% la clădirile rezidențiale.

Potrivit celor mai noi date publicate de Institutului Național de Statistică (INS), volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 4,4%. “Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,7%. Scăderi de 14,3% s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,0%)”, se arată în raportul INS.

În ceea ce privește construcţiile rezidențiale, s-a înregistrat o creştere de 28%, în timp ce în cazul clădirilor nerezidenţiale şi construcţiilor inginereşti, acestea au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 1,6%.

Raportul mai arată că în primele șapte luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%, trend evidenţiat la lucrările de construcţii noi (+10%). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.

Raportul mai arată că în luna iulie 2021, comparativ cu iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii noi au fost în scădere cu 5,8%. De altfel, au fost înregistrate scăderi, pe obiecte de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (-16,9%), lucrările de construcţii inginereşti (-1,6%) şi la clădirile rezidenţiale (-0,8%).

Datele mai arată și o scădere de 2,4%, per total, a volumului de construcții ca serie brută în luna iulie a acestui an, comparativ cu iulie 2020. “Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-28,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-14,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 7,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+31,6%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 18,8%, respectiv cu 6,7%,” potrivit raportului.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 0,3%.

Citește și: H Victoriei 139, proiectul rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei, a primit certificatul de edificare

Citește și: Colliers: “Piața de terenuri continuă să înregistreze interes crescut. Anul 2021 se anunță a fi unul dintre cei mai buni de după recesiunea din 2008”

Citește și: Numărul de locuințe date în folosință în trimestrul doi este de 17053. Creștere ușoară față de aceeași perioadă a anului precedent