Un nou record. În luna iulie creditele ipotecare au depășit 2 mld. de lei

Românii au contractat de la bănci în luna iulie credite ipotecare noi în valoare de peste 2 mld de lei. Este cel mai mare record lunar din ultimii 14 ani.

În luna iulie s-au acordat credite noi ipotecare în lei cu 714 mil. lei, respectiv cu 55,5% peste nivelul din iulie 2020, potrivit datelor BNR citate de Ziarul Financiar. Dobânda medie la creditele ipotecare noi în lei a coborât în iulie la 4,25%.

Totodată ipotecarele în lei au fost în iulie  în creştere şi faţă de volumul din luna iunie, de circa 1,81 mld. lei, arată aceeași sursă.

În total, pe parcursul celor 7 luni din 2021 volumul cumulat al creditelor ipotecare noi în lei s-a apropiat de 11,3 mld. lei, depăşind cu 45,6% nivelul din aceeaşi perioadă din 2020. Iar dacă adaugăm şi ipotecarele în euro, volumul total trece de 11,4 mld. lei.

În ceea ce privește creditele noi ipotecare în euro, volumul a ajuns în iulie la 4,04 mil. euro (echivalentul a 19,9 mil. lei), în uşoară scădere faţă de nivelul din iulie 2020.

Creditele ipotecare standard, care presupun un avans de cel puţin 15% din partea clienţilor reprezintă aproximativ 70% din totalul finanţărilor noi.

Citește și: Construcţiile modulare – un trend în creștere în sectorul imobiliar global

Citește și: Percepția angajaților despre sănătatea clădirilor de birouri. 43% dintre români își doresc în primul rând birouri sănătoase, 26% le vor „verzi”

Citește și: Dezvoltatorul Impact Contractor & Developer accelerează planurile de dezvoltare. Compania construiește un nou cartier cu peste 5500 de locuințe în București

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])