Light Dark

Cu toate că lucrul de la distanță (sau în varianta „hibrid”) se menține pe piața muncii, datele centralizate de Imobiliare.ro relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel ușor mai ridicat comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate.

Cel mai recent raport de piață publicat de portalul Imobiliare.ro relevă fluctuațiile interesului pe piața închirierilor de locuințe, în trimestrul III. Astfel, în Cluj-Napoca au fost observate majorări cu (27%), în Constanța (+21%), Iași (+9%), iar în București (+4%). Pe de altă parte, scăderi ale cererii de locuințe de închiriat față de perioada similară a anului trecut au avut loc în Timișoara (-10%) și Brașov (-7%).

Oferta de locuințe, în scădere

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele mai mari centre regionale analizate a fost, în T3 2021, cu 15,5% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la peste 29.650 de oferte.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Sibiul, unde a fost consemnat un declin de 34,3%. În Constanța, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de 33,8%, iar în Craiova, una de 30,2%.

Scăderi semnificative, de câte două cifre, au mai fost consemnate în Brașov (-23,8%), Oradea (-20,5%), Cluj-Napoca (-19%), Iași (-18,5%) și Timișoara (-12,1%).

Practic, singurul oraș în care marja de scădere s-a situat sub pragul de 10% este Bucureștiul: aici, oferta disponibilă s-a diminuat cu 7,5% la 12 luni.

DESCARCĂ GRATUIT raportul integral „Piața imobiliară rezidențială, T3 2021”

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat. Datele Analize Imobiliare arată că numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada iulie-septembrie s-a cifrat la 7.950 în Capitală, 2.740 în Cluj-Napoca, 1.910 în Timișoara, 1.320 în Iași, 1.020 în Oradea, 970 în Brașov, 890 în Constanța, 650 în Sibiu și 570 în Craiova.

Clasamentul orașelor în funcție de prețurile de închiriere

În ceea ce privește clasamentul orașelor, în funcție de prețul de închiriere, pe primul loc se află Clujul, urmat de București, Iași și Brașov la egalitate, Constanța, Timișoara, Craiova, Oradea.

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,7 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 3,2% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,6 euro pe metru pătrat util, în scădere cu 2,4%), Capitala fiind urmată de Iași (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 2,1%), la egalitate cu Brașov (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,3%), apoi de Constanța (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,3%), Timișoara (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,2%), Craiova (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,5%), Sibiu (5,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,8%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,5%).

Chiriile solicitate pe categorii de apartamente

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află, în mod firesc, în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 270 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 570 de euro pe lună pentru trei camere.

chiriile solicitate pe categorii de apartamente

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 260 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 400 de euro pe lună  pentru una bicamerală și, respectiv, 500 de euro pe lună  pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală.

Citește și: RAPORT IMOBILIARE.RO: Evoluția pieței rezidențiale în T3 2021. Prețurile locuințelor, în corelație cu cererea și oferta