Light Dark

Probabil că industria imobiliară este cea care în ultimii doi ani ar putea fi caracterizată de un singur cuvânt: roller coaster. Și asta datorită faptului că în ultimii ani anumiți analiști pariau pe o piață care va cădea, iar în paralel alții au mizat pe o creștere la pachet cu anumite investiții pe care le-au și făcut. Știm bine că odată cu apariția pandemiei (martie 2020) majoritatea cumpărătorilor așteptau ca prețurile să scadă, dar deja în toamna lui 2022 prețurile erau mai mari. Cine s-ar fi așteptat la așa ceva? Chiar și noi am avut cereri de cumpărare locuințe în așteptare până când prețurile vor scădea, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Ionel Oglan, administrator Oglan Imobiliar

Cererea pentru locuințe a crescut destul de mult iar în paralel au crescut atât prețurile la materialele de construcții cât și la manoperă. Rezultatul? Prețul locuințelor a crescut semnificativ de mult.

Iată-ne în trimestrul III a lui 2022 cu o piață imobiliară incertă și cu un viitor greu de “citit” datorită mai multor factori decisivi: prețul energiei care afectează foarte mult piața imobiliară și nu numai, creditele ipotecare și stabilitatea forței de muncă la nivel național. Cu toate astea, în trimestrul I am asistat în cea mai mare parte la o stagnare a prețurilor, ceea ce era de așteptat ținând cont că cererea pentru achiziție a început să scadă.

Cea mai frecventă întrebare pe care o primim în ultima perioadă este: ”Vor scădea prețurile locuințelor?” Dacă în trimestrul I al acestui an puteam spune că ne aflam în piața vânzătorului (cererea mai mare decât oferta), în trimestrul III observăm că intrăm în piața cumpărătorului (cererea mai mică decât oferta) și automat am putea să ne așteptam la o corecție a prețurilor la locuințe. Dar, analizând trendul crescător al prețurilor la materialele de construcții și al manoperei din ultimii 2 ani, șansele ca locuințele aflate în construcție să scadă sunt destul de mici. Totodată trebuie să subliniem că în ultimii ani cererea pentru locuințele noi a crescut semnificativ, atât la cumpărare, cât și la închiriere și asta datorită anumitor avantaje pe care le oferă o locuință nouă: un loc de parcare a devenit un lux în ultimii ani, instalații noi, performanță energetică mai mare și automat facturi mai mici la utilități, de multe ori un preț mai bun față de locuințele vechi și acel “aer de nou” care este mai atrăgător pentru cumpărător. În schimb, șansele ca prețurile să scadă sunt mai mari în dreptul locuințelor vechi ținând cont că prețul acestora a crescut doar bazat pe cerere. Dar, să nu uităm că de cele mai multe ori pentru cumpărător primul criteriu în alegerea locuinței este zona și facilitățile oferite de către aceasta: transport în comun, unități de învațământ și zona comercială.

Care este tipologia cumpărătorului astăzi? Putem spune că astăzi discutăm de un client cumpărător mult mai atent, care se informează mai bine în comparație cu anii precedenți, analizează foarte bine toate ofertele din piață, programează mai multe vizionări și se asigură că face cea mai bună alegere bazată pe un raport PREȚ-CALITATE-ZONĂ. De aceea recomandăm vânzătorilor de locuințe să se asigure că evaluarea proprietății oferite spre vânzare este foarte bine făcută (o analiză comparativă de piață bazată pe prețurile actuale de vânzare și nu pe prețurile din mediul online a proprietăților care efectiv stau pe piață de câteva luni și nu se vând), să analizeze permanent indicii imobiliari și să-și poziționeze într-un mod corect locuința pe piața imobiliară.

Concluzii: Ne așteptăm la o revenire la normalitate ținând cont de explozia tranzacțiilor imobiliare în special în orașele mari, la o piață echilibrată și la o corecție a prețurilor generate de scăderea cererii din partea cumpărătorilor.

Ionel Oglan, administrator Oglan Imobiliar

Citește și: Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Citește și: „Cred cu tărie în zicala “99% transpirație, 1% inspirație” interviu cu Bogdan PETROVAI, partener asociat în cadrul Blitz

Citește și: Opinie Daniel Crainic, Chief Marketing Officer Imobiliare.ro: Rezidențial sezonul toamnă – iarnă 2022 – 2023