Light Dark

Dacă segmentul de case traversează o perioadă cât se poate de bună în Timișoara, atât în privința cererii, cât și a numărului de tranzacții finalizate, lucrurile stau cu totul diferit în cazul apartamentelor. 

“Apartamentele care sunt livrate și care se văd în datele statistice de OCPI au fost vândute în anii 2018-2019. Scăderile reale, care se vor vedea ca și efecte în anii următori, sunt cele ale apartamentelor off-plan și vor apărea atât din cauza contextului pandemic, cât și din cauza restricțiilor bancare”, a declarat Simona Șchiopotă, Managing Partner pentru agenția Hitch & Mosher din Timișoara, în cadrul primului CPI Webinar organizat în 2021.

“Începând de anul trecut, băncile și-au restricționat foarte mult condițiile de creditare și au eliminat foarte multe categorii de venituri. (…) Dacă ai venituri din dividende nu ești eligibil aproape la nicio bancă, dacă ai venituri din PFA îți iau 50%, dacă n-ai venituri din salarii, momentan nu prea poți accesa un credit sau îl poți accesa în anumite condiții”, a mai explicat ea în cadrul evenimentului online la care au participat peste 110 profesioniști din domeniul imobiliar.

În concluzie, spune Șchiopotă, clienții care ar fi vrut să cumpere un apartament cu termen de finalizare 2021 pur și simplu nu pot lua o astfel de decizie. Managing Partnerul Hitch & Mosher a oferit și un exemplu concret despre importanța creditelor pentru cumpărători. Agenția este agent exclusiv pentru proiectul Adora Forest dezvoltat în zona de nord a Timișoarei, care cuprinde peste 1.000 de apartamente.

“În 2020 am început faza III, dar am și livrat faza II. Aceasta din urmă s-a vândut în 2018-2019. La momentul achiziției, 34% dintre clienți accesau programul Prima Casă, 31% își luau un credit clasic ipotecar și 35% achitau cash. În trimestrul IV din 2020, când s-au livrat cele 115 apartamente, Prima Casă a fost 12%, creditul clasic de la 31% a ajuns la 41% și achiziția cash a fost făcută în procent de 47%. Sunt modificări importante în structura de achiziție și sunt câteva cazuri în care cumpărătorii au renunțat pentru că sunt în imposibilitatea de a accesa un credit în acest moment”, a explicat Simona Șchiopotă.

Investitorii, care în mod normal achită cash, preferă și ei din cauza contextului actual să se orienteze spre imobile finalizate pentru a nu se expune la un potențial risc cauzat de întârzieri care pot să apară în cadrul proiectelor noi.

Probleme sunt, totodată, și pe piața închirierilor de apartamente. În acest caz, reprezentanta Hitch & Mosher estimează că scăderile prețurilor au fost și cu 20% în ultima perioadă, presiunea venind pe fondul unei supraoferte existente la nivel local.

Citește și: Casa, vedeta anului pe piața din Timișoara. Șchiopotă, Hitch & Mosher: „Am constatat creșteri de prețuri la începutul lui 2021”

Citește și: Piața chiriilor din Timișoara. De la ce nivel începem anul 2021?

Citește și: Timișoara și Cluj-Napoca, printre cele mai sănătoase orașe din lume în care să locuiești