Light Dark

Se poate sesiza, în ultima perioadă, o încetinire a ritmului vânzărilor de pe piața rezidențială. Printre factorii care au dus la apariția acestei situații se numără și “articolele apocaliptice”, care pun în discuție opinii conform cărora ne vom confrunta, în curând, cu o criză imobiliară de proporții, pentru că au afectat clientul la nivel psihologic, este de părere Andreea Comșa, CEO-ul Premier Estate Management.

andreea comsa cpi national 2019

“Cu siguranță, cu toții simțim o încetinire a ritmului de vânzare. A scăzut și numărul de leaduri calificate. Pe de-o parte este normal, pentru că sunt foarte multe proiecte competitive, prin urmare clienții se împart între tot mai multe ansambluri rezidențiale de pe o anumită zonă, implicit decizia lor de a achiziționa durează mult mai mult”, a declarat Andreea Comșa în cadrul evenimentului CPI Național 2019.

“Apoi, nici cei din presă nu ne-au ajutat foarte mult cu articolele apocaliptice despre piață”, a completat CEO-ul Premier Estate Management.

Ea a mai adăugat că aceste materiale, care au pus în discuție o prăbușire a pieței cu 40% sau alte asptecte negative, s-au bazat de multe ori pe statistici ce nu luau în considerare faptul că pentru multe proiecte se semnează rezervări și antecontracte încă din faza de plan, iar acestea nu apar efectiv în datele oficiale până la finalizarea tranzacțiilor. Mai mult, ele au cauzat un blocaj al clienților, factorul psihologic fiind esențial în sectorul rezidențial.

“Ei vin la biroul de vânzări și spun <lasă, cumpăr anul viitor pentru că vine criza. Am citit eu. Nu mai cumpăr acum>”, a mai explicat Comșa.

Cât despre evoluția prețurilor locuințelor în următoarea perioadă, Andreea Comșa susține că se așteaptă la o stabilizare a acestora, cu mici creșteri punctuale în cazul proiectelor de bună calitate.

“Cred că prețurile rămân destul de constante, poate cu niște procente în sus pentru anumite proiecte care sunt în fazele ulterioare și sunt de o calitate ceva mai bună, dar nu văd creșteri prea mari pentru că nu au de unde să apară”, a detaliat ea, adăugând că cererea se va menține și că în lipsa unui eveniment negativ major în străinătate piața va rămâne stabilă.

Andreea Comșa a participat ca speaker la evenimentul CPI Național 2019. CEO-ul Premier Estate Management a luat parte la dezbaterile din panelul național organizat în prima zi a evenimentului, alături de Beatrice Dumitrașcu (One United Properties), Dana Ababei (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), Alina Iozsa (Hategan Attorneys), Monica Barbu (Artmark Historical Estate) și Silviu Pop (Colliers International România).

Comșa a fost și gazda Galei Profesioniștilor în Imobiliare din acest an, la care au participat aproape 200 de reprezentanți ai marilor agenții și dezvoltatori din toată țară.

În cadrul acestui eveniment s-au sărbătorit rezultatele remarcabile de pe piața rezidențială și au fost decernate cele mai râvnite premii din real estate-ul românesc.

Citește și: Andreea Comșa, Premier Estate Management – TVA 5% a resuscitat piața imobiliară, dar plafonul trebuie actualizat. Ce sumă propune?

Citește și: Randamente și de 7% pentru cei care investesc în apartamente de închiriat. Andreea Comșa – Și dacă vine o criză, oamenii tot închiriază locuințe

Citește și: Silviu Pop, Colliers International România – Multe lucruri au denaturat piața imobiliară. Prima Casă este unul dintre ele