Apartamentele din Sibiu sunt din ce în ce mai căutate, atât în rândul cumpărătorilor, cât și în rândul chiriașilor. Persoanele interesate de acestea au mai puține opțiuni disponibile pe plan local, oferta fiind în scădere pe ambele segmente de piață pe parcursul acestui an. Prețurile urmează traiectoria generală ascendentă înregistrată la nivel național.
Aproximativ 3.170 de potențiali cumpărători și-au căutat, doar pe parcursul trimestrului III, un apartament în Sibiu pe Imobiliare.ro, indiferent dacă discutăm despre locuințe situate în blocuri noi sau în imobile vechi, construite înainte de anul 2000.
Cererea pentru apartamentele de pe piața locală este, astfel, în creștere. Vorbim despre un avans cu 7% în 12 luni, potrivit datelor Imobiliare.ro Market 360 prezentate în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB organizat recent la Sibiu.
Chiar și în aceste condiții, în primele trei trimestre din 2023 nivelul cererii se menține cu 8% sub cel din perioada similară a anului 2022.
De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 40% din totalul leadurilor au fost pentru apartamentele cu 2 camere, 33% pentru apartamentele cu 3 camere și 25% pentru garsoniere. Apartamentele cu 4 camere au fost mai puțin căutate de către cei interesați de cumpărarea unei locuințe.
Citește și: Ionel Oglan – Cumpărătorul și vânzătorul de imobiliare se comportă acum diferit. Trebuie să ne adaptăm
O problemă pe plan local este reprezentată de oferta care s-a contractat vizibil în ultimii ani. În 2023, oferta totală cuprinde în medie 550 de apartamente pe trimestru. Observăm, astfel, un declin cu 36% comparativ cu intervalul T1-T3 2019 și cu 10% față de 2022.
Proprietățile nou intrate în piață sunt și ele mult mai puține la număr față de anii trecuți. Este vorba despre o scădere cu 38% comparativ cu 2019, respectiv cu aproape 20% față de 2022.
Prețurile solicitate de către proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața rezidențială din Sibiu sunt, în schimb, în continuă creștere. Dacă în 2019, metrul pătrat se vindea sub pragul de 1.000 de euro, în trimestrul III al acestui an cumpărătorii trebuie să plătească, în medie, 1.464 de euro/mp util.
Se poate observa, astfel, o majorare cu 5% în 12 luni. Cel mai mult au crescut prețurile în cazul garsonierelor în această perioadă.
Scumpirile sunt mult mai spectaculoase dacă analizăm intervalul 2019-2023, raportat la trimestrul al III-lea. În acest caz, prețurile au înregistrat o creștere cu 55%, conform datelor centralizate de Imobiliare.ro Market 360.
De la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie s-au înregistrat la nivelul județului Sibiu 2.274 de tranzacții cu unități individuale, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu 12% mai puține față de 2022. Cu toate acestea, putem spune că numărul tranzacțiilor s-a dublat față de 2019.
Cum merg lucrurile pe piața închirierilor de locuințe din Sibiu?
Peste 3.900 de potențiali chiriași și-au căutat un apartament în Sibiu pe Imobiliare.ro pe parcursul trimestrului al III-lea din acest an. Cererea pentru apartamentele noi și vechi de închiriat a crescut cu 5% în 12 luni.
Avansul este cu adevărat unul spectaculos dacă analizăm situația din perioada similară a anului 2019. Putem observa, astfel, o creștere a interesului pe plan local cu aproape 60%.
Oferta totală de apartamente disponibile la închiriere în primele trei trimestre ale acestui an este în ușoară scădere comparativ cu același interval din 2022. Cu toate acestea, raportat la anul 2019 se poate observa o creștere.
Citește și: Investiții mai puține, chirii mai multe. Evoluția pieței rezidențiale din Sibiu în 2023
Chiriile s-au majorat într-un an cu 17% în Sibiu, prețul mediu solicitat de către proprietari ajungând la 383 de euro pe lună. Comparativ cu trimestrul III din 2019, la ora actuală ai nevoie de un buget cu 33% mai mare pentru a închiria un apartament.