Light Dark

Trei ani atipici. Pandemie, nebunie, război, inflație, totul în mai puțin de trei ani. De la cele mai mici dobânzi din toată istoria României, cu un IRCC de 1.08%, la maximul ultimilor 10 ani, 5,98% + marja băncii în mai puțin de șase trimestre (T2 2021 – T4 2022).

Doar pe TVA avem o lege promulgată de parlament, aceeași lege prorogată și încă o dată modificată în mai puțin de trei ani. Taxele de tranzacționare modificate și ele, odată prin 2018, prin eliminarea deducerii din taxele totale sumelor plătite la antecontract și încă o dată în 2022, în funcție de perioada în care ai deținut imobilul. Impozitul pe chirii modificat și el în 2022, prin eliminarea cotei de 40% deductibile din impozitul total și introducerea a două noi praguri de plată a CASS, la echivalentul a 6, respectiv 24 luni venituri extrasalariale, pe lângă cel de 12 luni (adică și acele venituri din chirii). Bonus: impozit pe dividende de la 5% la 8%.

Află cele mai noi date despre evoluția pieței rezidențiale din CEL MAI NOU RAPORT MARKET 360. Descarcă aici.

Chiar astăzi, când scriu acest articol (30.07.2023), se discută despre noi modificări cu un potențial imens de a afecta piața imobiliară. De la eliminarea pragului de TVA de 5%, nu știe nimeni dacă le duc la 9% sau la 19%, la modificarea impozitului pe dividende de 10% sau  impozitul de 1% pentru cei care dețin cumulat proprietăți care depășesc 500.000 euro, nu contează dacă ai credit sau nu, dacă le-ai moștenit sau le-ai cumpărat. A, era să uit. PUZ-urile suspendate din București încep sa își arate colții în piața imobiliară. După creșteri semnificative a livrărilor de locuințe noi,  în 2018 -2020 (54% – 2018, 52%- 2019, 60% – 2020) avem parte și de primele scăderi YOY de 3,5% în 2021, respectiv 8,2% în 2022.

Bulgărele de zăpadă. Bine, dar eu nu sunt din București, de ce m-ar interesa ce se întâmplă acolo? Pentru simplul motiv în care Bucureștiul are undeva între 17 și 20% din piața la nivel național, iar dacă mai pun și Ilfov, ajungem spre 30%. Orice scădere pe aceasta piață va afecta cifrele la nivel național.

Evident că toate acestea au avut impact în piața rezidențială. 2023 a debutat cu o scădere a numărului de tranzacții imobiliare cu 22% la nivel național, cu 27% la nivel de București & Ilfov, respectiv între 18% și 28% în toate județele mari din România. Perioada în care se vinde o proprietate (DOM) a crescut, costurile de marketing au crescut și ele, la fel și marja de negociere. Așa cum scriam și pe blogul meu, toată această situație poate fi comparată cu o confruntare mexicană.

Unde sunt oportunitățile? Condițiile actuale de piață pot fi o oportunitate pentru tine, fie ca ești agent imobiliar, fie ca ești dezvoltator.

Nevoia de a locui nu a dispărut, ba din contră, ea a fost modificata de pandemie. 2020 ne-a demonstrat cât de importantă e casa în care locuim. Numărul tranzacțiilor, deși în scădere, este peste media celor efectuate în 2017-2020.

Acum este cel mai bun moment în care sa te diferențiezi. Nevoia de servicii de calitate sau de produse care sa facă diferența crește în perioade dificile. Nu lăsa consumatorul pradă clickbait-ului despre Apocalipsa imobiliara promovată prin presă sau social media. Citește rapoartele de piața, interpretează cifrele, cunoaște-ți piața si nișa în care activezi, contrabalansează emoția din tranzacție cu cifre concrete, informează clientul. Acum este momentul în care poți scoate în evidența abilitățile de vânzare și negociere, tehnicile și strategiile de marketing.

În perioade de boom, poate oricine. Dar nu degeaba se spune că “O mare lină nu a făcut niciodată un marinar priceput”. Acum poți face diferența, e vremea Profesioniștilor!