Light Dark

Autor: Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance. Opinie publicată în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Descarcă raportul aici.

Aproape în fiecare an se rotesc, una câte una, prognozele sumbre despre piața imobiliară, iar 2023 părea să fie chiar anul ceasului oprit care așteaptă, de ceva timp, să dea ora exactă.

Am început anul cu un blocaj, cei mai mulți cumpărători rămânând în așteptare în primele luni. Mulți au fost, pe bună dreptate, descurajați de condițiile aspre de creditare, alții au așteptat scăderi semnificative de prețuri sau dobânzi, iar alții pur și simplu și-au amânat decizia pentru vremuri mai sigure.

O bună parte dintre acești cumpărători se găsesc acum activi în piață, finalizând tranzacții. Unii dintre ei caută să evite creșterea taxelor, alții au văzut dobânzi mai atractive, așa că își iau deciziile.

În același timp, pentru că achizițiile au fost mai dificile în acest an, am văzut un segment al chiriilor în creștere. Nevoia de locuire nu a dispărut, dar oferta rămâne însă limitată.

Indicatorul decisiv al pieței imobiliare de astăzi rămâne, astfel, evoluția ofertei – ea se află pe un trend negativ de ceva vreme, iar acest trend nu dă semne de revenire. În aceste condiții, chiar dacă achizițiile au scăzut în 2023, prețurile au rămas totuși pe un aparent
platou. Sigur, mici corecții locale au fost și vor mai fi, însă direcția ascendentă probabil că va continua.

Pentru anul viitor ne așteptăm la 3 factori de influență: schimbările fiscale, evoluția inflației, evoluția ofertei.

Prognoza de inflație 2024-2025, deși revizuită recent în creștere de către BNR, rămâne pe un trend descendent. Deși dobânda cheie nu scade momentan, o inflație descendentă probabil că va aduce vești mai bune pentru românii care se vor credita începând cu a
doua jumătate a anului viitor.

Pe de altă parte, vedem o probabilitate mare ca prețurile să își continue creșterea. În prima parte a anului presiunea va veni din creșterea TVA, apoi dacă trendul inflației se confirmă – dintr-o posibilă relaxare a creditării, toate acestea pe fondul unei oferte în
scădere.

În concluzie, 2024-2025 vor aduce probabil dobânzi mai bune, dar la pachet cu prețuri mai mari ale locuințelor.