Light Dark

În al doilea episod al miniserialului despre elementele pe care va fi clădită evoluția segmentului rezidențial în acest an analizăm nevoia imobiliară și anunțurile dezvoltatorilor.

Motto: Viitorul și trecutul/Sunt a filei două fețe/Vede-n capăt începutul/Cine știe să le-nvețe” – Mihai Eminescu, ”Glossă”.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-retro-happy-family-house-real-estate-modern-flat-design-concept-template-vector-illustration-image44591006Anul 2015 a adus o certitudine: românii din marile orașe vor să cumpere locuințe. Conform unui studiu derulat de Imobiliare.ro, aproape 36% din populația urbană de peste 25 ani din șase mari orașe ale țării are sau a avut o nevoie imobiliară activă într-un interval de șase luni.

Mai mult de jumătate dintre respondenții din București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Timișoara, respectiv o pondere de 52% din total, au menționat nevoia de a cumpăra o proprietate, în vreme ce diferența de 48% este divizată între cei interesați să închirieze, să dea spre închiriere sau să vândă.

Ultimele luni ale anului 2015 au adus o serie de anunțuri din partea dezvoltorilor de ansambluri rezidențiale. Cele mai mari ansambluri rezidențiale anunțate în ultima perioadă sunt dezvoltate jucători care, până acum, nu au fost implicați în mod direct în rezidențialul românesc.

Într-un comunicat de presă din luna decembrie prin care Liebrecht & wooD, un important jucător în domeniul dezvoltărilor imobiliare la nivel european și prezent în România pe segmentele office și retail, anunța numirea a doi noi directori generali pentru România și Polonia, se strecura o informație de interes pentru agenții imobiliari. ”Sunt bucuros să fac parte din noi inițiative, cum este Frumușani Residential Park, un proiect care întărește rolul de pionierat si viziunea pe termen lung a grupului, în România”, spune Sorin Ioan Blaga, care va conduce filiala din România a Liebrecht & wooD Group începând cu jumătatea lunii ianuarie.

Potrivit unei prezentări a companiei din luna aprilie 2015, ansamblul ar urma să cuprindă 5.000 de unități locative, edificate pe malul bălții Tătaru, pe un teren de 180 de hectare.

Un alt jucător important care a anunțat un ansamblu rezidențial de mari dimensiuni – 3.000 de locuințe la Brașov – este Immochan. Anunțul a venit tot în luna decembrie 2015, cu o săptămână înainte de Crăciun. Complexul rezidențial este parte a proiectului Coresi și va fi dezvoltat printr-un parteneriat joint venture cu Avantgarden Immo Invest, companie administrată de Daniela Kasper, un partener cu tradiție și recunoaștere în dezvoltarea imobiliară, în Brașov.

Iar aceste exemple nu sunt singurele: potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker Affiliates of Romania, în zonele centrale și semicentrale ale Capitalei se aflau în construcție, luna decembrie a anului trecut, nu mai puțin de 3.000 de apartamente. Dintre acestea, 66,5% fac parte din segmentul middle market, 18,1% din segmentul mass market – sunt amplasate în interiorul inelului median dar în zona de sud și au suprafețe mai reduse – și aproximativ 15,4% se adresează segmentului high – suprafețe net superioare celor din locuințele vechi similare, finisaje superioare, amplasament în zone ultracentrale.

Despre toate aceste tendințe și nu numai vom vorbi și la CPI Național, eveniment ce va avea loc în zilele de 10 și 11 februarie la București. Nu uitați să vă înscrieți AICI la Premiile Imobiliare.ro, ce vor fi decernate în cadrul unei gale la CPI Național.