Light Dark

Cu sau fără Prima Casă, lucrurile nu se schimbă radical, iar noul program care ar fi urmat să-i ia locul celui demarat pentru a scoate din criză piața imobiliară, nu doar că nu este funcțional, dar chiar și dacă ar fi tot marginal ar rămâne, este de părere Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

“Prima Casă, de anul trecut, ajunsese la sub 30% din total tranzacții. Adresabilitatea lui s-a îngustat din ce în ce mai mult pe unele segmente de clienți, restul și-au văzut de treabă. Anul acesta, piața nu a suferit niciun fel de impact negativ pentru că s-a terminat Prima Casă. Cei mai mulți dintre clienții care au rămas fără fonduri din primul program s-au dus pe (n.r creditul) standard. Sunt foarte puțini cei care au renunțat la tranzacție”, a declarat CEO-ul KIWI Finance, cel mai mare broker de credite din România, în cadrul unui webinar CPI.

Anca Bidian a mai explicat și că, în trecut, a avut destul de mulți clienți care au trecut de la Prima Casă la un credit standard, atunci când au înțeles exact ce implică fiecare. Pentru un credit standard împreună cu un credit de nevoi personale, în cazul în care persoana respectivă nu avea avansul necesar pentru achiziția locuinței, clientul ajungea să ramburseze o sumă mai mică decât în cazul unui împrumut luat prin intermediul programului.

“Piața este absorbită de creditele standard fără probleme. (…) Faptul că acest program a dispărut nu are niciun impact pe tranzacții și pe piața ipotecară. El și-a produs efectele de mult. Din 2012 putea la fel de bine să dispară, piața ar fi avut aceeași evoluție”, a ținut să sublinieze Bidian.

CEO-ul KIWI Finance a vorbit în cadrul webinarului CPI și despre programul O familie, O Casă, gândit pentru a înlocui, după mai bine de un deceniu, Prima Casă. Legea pentru modificarea și completarea OUG nr. 60/2009 prin care a fost introdus programul Prima Casă a fost promulgată de președinte la începutul lunii aprilie.

Noul program nu este însă funcțional, la ora actuală, deși fiind vorba despre un an electoral Bidian spune că se așteaptă să îl vadă lansat în 2020. “E un program eminamente social, cu o limită de venit în care trebuie să te încadrezi, cu o limită a valorii casei în care trebuie să te încadrezi, și, în opinia mea, din datele pe care le avem acum, când nu sunt publicate normele de aplicare, nu va fi funcțional din prima pentru că nu există ofertă socială”, a mai spus ea.

Practic, este vorba despre locuințele sociale care, în mod normal, ar fi dezvoltate în parteneriat cu municipalitatea și ar putea să vină, la pachet, cu un astfel de credit.

“Noi avem prima parte, dar oferta de locuințe sociale nu o avem. Primăriile nu s-au ocupat cu așa ceva. Poate vor începe, nevoie e foarte mare, și atunci o să vorbim și de O familie, O casă. Altfel, va fi un segment extrem de redus”, a mai spus ea.

 ⇓Urmărește dezbaterea din cadrul webinarului CPI⇓

O familie, O casă. Se schimbă regulile

De la lansare, în 2009, și până în vara anului trecut prin intermediul Prima Casă au fost acordate 279.179 de garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de aproape 25 de miliarde de lei. O familie, O casă propune o serie de schimbări în criteriile de selecție a beneficiarilor. Astfel, la data solicitării creditului garantat, un beneficiar trebuie să aibă venituri nete lunare, individual sau împreună cu soțul sau soția, care nu depășesc valoarea de 4.500 de lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă acestea duc la depășirea pragului de 4.500 de lei.

În cazul familiilor cu cel puțin un copil, veniturile nete lunare nu pot depăși la data solicitării creditului garantat valoarea de 7.000 de lei. Tot în această categorie intră și persoanele care au în întreținere unul sau mai mulți copii. În cadrul programului sunt acordate și o serie de subvenții pentru familii și persoanele care fac parte din grupuri vulnerabile.

Avansul minim este de 5% din prețul locuinței sau din valoarea costului de construire a locuinței, dar prețul de achiziția nu poate să depășească 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză.

Valoarea finanțării garantate este de cel mult 66.500 de euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinței sau valoarea rezultată din devizul estimativ de lucrări, anexă la contractul de construire a locuinței, exclusiv avansul plătit de beneficiar. CONSULTĂ TEXTUL COMPLET AL LEGII 

Se întrevăd noi schimbări

Premierul Ludovic Orban și Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au discutat recent despre situația programului Prima Casă, după adoptarea legii pentru transformarea sa în inițiativa O familie, O casă.

“O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să țineți cont și de faptul că, față de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ și să utilizăm un plafon care să țină cont de realitatea de pe piața imobiliară de astăzi”, a declarat Orban, potrivit Agerpres.

La rândul său, Cîțu a sugerat că ar trebui să ne așteptăm să vedem noi modificări în cazul acestuia, în viitorul apropiat. “Programul Prima Casă trebuie modernizat. Trebuie adus la condițiile de standard de astăzi. Deci, o să fie un program nou”, a spus el.

Citește și: 20 de lucruri pe care trebuie să le știi despre evoluția pieței imobiliare în lunile de pandemie

Citește și: Apartament sau casă? Nou sau vechi? Preferințele cumpărătorilor și comportamentul proprietarilor, sub efectul COVID-19

Citește și: Cum își aleg bucureștenii casa? Bugetul rămâne principala constrângere