Light Dark

Prețurile locuințelor urmează o tendință de creștere la nivelul Uniunii Europene (UE), dar se mențin sub pragul atins în 2022, în timp ce chiriile avansează de ani de zile în ritm constant, majorările ajungând în unele state să depășească 150%.

Prețurile locuințelor au înregistrat, în trimestrul II din 2023, un avans cu 0,3% în UE comparativ cu trimestrul I, în timp chiriile s-au majorat cu 0,7%.

Față de trimestrul II din 2022, prețurile locuințelor sunt în continuare cu circa 1% mai mici. În schimb, chiriile au crescut cu 3%, conform datelor publicate de Eurostat.

Prețurile locuințelor și chiriile din UE au urmat o tendință similară de creștere între 2010 și cel de-al doilea trimestru al anului 2011. Ulterior, evoluțiile lor au fost diferite. În timp ce chiriile s-au majorat într-un ritm susținut de atunci și până în trimestrul II al acestui an, prețurile locuințelor au fluctuat considerabil.

O scădere puternică între trimestrul II 2011 și trimestrul I 2013 a fost urmată de o perioadă de stabilitate și apoi de un interval de câțiva ani în care prețurile au crescut. Din trimestrul IV din 2022 a putut fi observată o nouă perioadă marcată de ieftiniri, înainte de o ușoară creștere apărută în trimestrul II din 2023.

Prețurile locuințelor s-au apreciat, astfel, din 2010 și până în trimestrul II 2023, cu 46%. Chiriile, în schimb, au avansat cu 21%.

Comparând valorile înregistrate în trimestrul II al acestui an cu cele din 2010 observăm că locuințele s-au scumpit mai mult decât chiriile în 20 din 27 de state UE analizate.

Avansul de la nivelul prețurilor a fost cu adevărat spectaculos în Estonia unde s-au observat, în acest interval de timp, scumpiri cu 211%. Alte evoluții impresionante au apărut și în cazul țărilor vecine, Lituania și Letonia, cu 152%, respectiv cu 144%.

În România, prețurile s-au majorat cu mai puțin de 25%, în timp ce în Bulgaria avansul s-a îndreptat spre 75%, iar în Ungaria a ajuns la 180%. Trebuie să adăugăm, totodată, că ritmul de creștere a fost mult mai alert în cazul chiriilor în România, în timp ce situația a fost inversată pentru statele vecine.

Din infograficul Eurostat se pot observa și trei ieftiniri ale prețurilor locuințelor, cu 14%, respectiv 8% și 3%, apărute în Grecia, Italia și Cipru. Important de menționat este însă faptul că în cazul Greciei nu au existat date actualizate.

Chiriile s-au majorat, în schimb, în 26 de state din 27, cel mai mare avans apărând tot în Estonia și în Lituania, cu 208%, respectiv cu 168%. Singura scădere înregistrată pe segmentul chiriilor, cu 21%, a fost observată în cazul Greciei.

Cum a evoluat piața rezidențială din România în trimestrul II?

Iată, pe scurt, ce a însemnat trimestrul II al acestui an pentru evoluția pieței rezidențiale din România, conform datelor publicate în raportul Imobiliare.ro Market 360 (poate fi descărcat gratuit aici):

  • prețurile pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare, la nivel național, au înregistrat o scădere ușoară, cu doar 0,2%, comparativ cu primele trei luni ale anului. Față de perioada similară din 2022, scăderea a fost cu 3%;
  • cele mai mari prețuri solicitate la vânzare s-au înregistrat în cazul orașelor Cluj-Napoca (2.460 euro/mp util), București (1.650 euro/mp util) și Brașov (1.580 euro/mp util). Apartamentele se închiriau cu cele mai mari prețuri în Cluj-Napoca (9,5 euro/mp util), București (9 euro/mp util) și Constanța (8,7 euro/mp util);
  • oferta la vânzare pe piața veche a scăzut cu 26,5% în cele mai mari șase orașe din țară (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța) comparativ cu trimestrul II din 2022, iar cea la închiriere cu 30%;
  • cererea pentru cumpărarea de proprietăți rezidențiale s-a redus în cele mai mari șase orașe din țară cu 0,5% comparativ cu trimestrul II al anului trecut, iar cea aferentă locuințelor disponibile la închiriere a crescut cu 30%.