Light Dark

Prețurile apartamentelor rămân pe un trend ascendent. Cluj Napoca rămâne în fruntea clasamentului cu cele mai “fierbinți” prețuri din țara noastră, iar Piatra Neamț, Alba Iulia și Galați sunt orașele cu cele mai accesibile prețuri pentru locuințe.

România este una dintre țările europene în care se găsesc cele mai ieftine apartamente, potrivit ultimelor studii. În ciuda pandemiei, numărul tranzacțiilor a crescut comparativ cu anul trecut, iar în ceea ce privește numărul de locuințe, în anul 2020, acestea par să fi atins un nou record, pe plan european.

”Trendul consolidat arată, așadar, o accesibilitate tot mai mare a locuințelor pe termen lung în România. Dacă ne raportăm însă la trendurile globale, putem spune că românii sunt ceva mai avantajați decât să zicem germanii sau elvețienii, unde rata de proprietate e puțin peste 40-50%. În același timp, România se confruntă cu o lipsă cronică de locuințe, iar cifrele demografice ne indică intrarea pe piața imobiliară a unei generații tinere numeroase cu apetit pentru achiziția de locuințe noi și cu o cerere sporită în ceea ce privește calitatea construcțiilor”, ne-a explicat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz.

Din datele analizate de compania Blitz, se arată că locuințele din țara noastră sunt rezonabil de accesibile și necesită mai puțini ani de muncă pentru achiziționarea lor, față de media europeană. Mai mult decât atât, efortul de achitare a unei locuințe a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari la 6 ani în medie în prezent.

În acest moment, Piatra Neamț, Alba Iulia și Galați sunt orașele cu cele mai accesibile prețuri pentru locuințe. Aici trebuie să muncești în jur de 4,7 – 5 ani pentru un apartament cu 2 camere cu o suprafața de aproximativ 50 mp.

Cele mai scumpe locuințe sunt situate în orașul Cluj Napoca, în regiunea de Nord Vest, iar în acest oraș, trebuie să muncești în jur de 9,5 ani pentru o locuință similară.

Când vine vorba de capitală, aceasta se situează pe la mijlocul clasamentului.

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: prețurile apartamentelor în iunie 2021

Citește și: Locuinţele din România – printre cele mai ieftine din Europa

Citește și: Au început vânzările pentru unitățile incluse în faza a treia a proiectului Tomis Park Constanța