O scurtă radiografie a pieței imobiliare din ultimele trei luni, în funcție de cei mai importanţi indicatori din rezidenţial: cererea, oferta și prețurile.
În cea mai nouă rubrică Imobiliare.ro Insights, Daniel Crainic, directorul de marketing, face o scurtă radiografie, în funcție de cei mai importanţi indicatori din rezidenţial: cererea, oferta și prețurile. “Piața imobiliară din ultimele luni ale anului trecut a fost o piață activă, în ciuda faptului că cererea a scăzut. Astfel, în ultimul trimestru din 2022, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat, în medie, cu 1,4% față de trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro. Deși nu una substanțială, această regresie plasează Indicele Imobiliare.ro la valori apropiate cu cele înregistrate în primul trimestru al anului 2022,” subliniază directorul de marketing Imobiliare.ro
Abonează-te la canalul de pentru a fii la curent cu noutățile din piața imobiliară.
În ultimul trimestru din 2022, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat, în medie, cu 1,4% față de trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de Market360. Descarcă aici cel mai nou raport de piață.
Deși nu una substanțială, această regresie plasează indicele la valori apropiate cu cele înregistrate în primul trimestru al anului 2022. În ceea ce privește evoluția anuală, indicele a înregistrat o creștere de 4,1%. Se poate observa o tendință de ușoară creștere a prețurilor și la nivelul Uniunii Europene. Contrar așteptărilor, tendința de creștere este mult mai stabilă spre deosebire de ritmul de creștere al prețurilor proprietăților rezidențiale din România. În ceea ce privește prețurile de tranzacționare a locuințelor, cele mai recente date publicate de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS) relevă, pentru trimestrul patru din 2022, o depreciere trimestrială de 1,1% și, respectiv, o creștere anuală de 6,5%.
“Interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în T4 2022, cu 9% mai redus, față de trimestrul anterior”
Raportat la perioada similară a anului trecut, interesul cumpărătorilor se înscrie, în mod limpede, pe un curs descendent în toate piețele. Astfel, în T4 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cererea a scăzut cu 28%. Tendința descendentă este valabilă pentru toate piețele analizate, cea mai mare scădere (-31%) având loc în București, iar cea mai mică (-17%) în Brașov. În trimestrul patru din 2022 aproximativ 96.500 de potențiali cumpărători au căutat, pe Imobiliare.ro, locuințe în cele șase mari centre regionale ale țării.
Comparativ cu trimestrul trecut, interesul pentru achiziția de locuințe a fost, în ultimul trimestru din 2022, cu 9% mai redus la nivelul celor șase centre regionale supuse analizei. Din acest punct de vedere, toate orașele analizate au consemnat scăderi, respectiv Iași (-14,3%), Timișoara (-12,3%), Brașov (-8,8%), București (-8,6%), Constanța (-7,9%) și Cluj-Napoca (-3%).
În ceea ce privește perioada următoare, directorul de marketing Imobiliare.ro a mai subliniat că în anul 2023, numărul de tranzacții nu vor fi la același nivel cu anul 2021 sau anul 2022, însă piața nu va fi înghețată.
Citește și: Opinie: Doru Iliescu Co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro