Light Dark

Zilele trecute, m-am intersectat din întâmplare cu o știre difuzată pe unul dintre cele mai respectabile canale de informare TV și m-au încercat sentimente contradictorii: pe de-o parte fondul era unul pozitiv, se citau surse BNR care anunțau scăderea inflației în a doua jumătate a anului, creștere economică peste așteptări și pe de altă parte, titlul știrii era, citez aproximativ: “Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC regretă!!!“

Pe lângă topicul deja consacrat despre nevoia presei de a genera click-uri, se impun unele clarificări:

  1. La ora difuzării știrii, diferența dintre ROBOR și IRCC era încă de circa două procente în favoarea celui de-al doilea indicator, prin urmare nici un român nu avea de ce să regrete încă eventuala alegere.
  2. Știm deja la ce valoare se va situa IRCC în trimestrul II 2023 și constatăm un început de stabilizare în evoluția acestuia, consecutiv scăderii ROBOR care a debutat la sfârșitul anului trecut.
  3. Nu există nici o estimare potrivit căreia maximul la care ar putea ajunge IRCC să depășească maximul atins deja de ROBOR. Nici pe departe.
  4. Per ansamblu, românii care au trecut de la ROBOR la IRCC, fie prin refinanțarea creditelor, fie prin renegocierea contractului cu finanțatorii, au făcut alegerea potrivită și NU au și nici nu vor avea vreun motiv să regrete decizia luată.

Unicul regret pe care un intermediar de credite profesionist ar putea să-l aibă este, poate, legat de numărul redus al debitorilor care au putut fi convinși de a face trecerea pomenită, în avantajul lor. Orice broker care se respectă a deschis fără îndoială acest subiect cu clienții săi. Descarcă aici raportul.

Realitatea este că parcurgem momente complicate din punct de vedere economic și la nivelul populației îndatorate, ca o consecință a creșterii dobânzilor, sunt multe situații în care gradul de îndatorare maxim, deși respectat la momentul contractării creditului, a fost semnificativ depășit în cele din urmă. Acest fapt atrage dificultate în achitarea ratelor creditelor în desfășurare și are potențialul de a altera calitatea portofoliilor băncilor. Mai mult, ne împiedică să mai solicităm finanțarea necesară pentru achiziția imobiliară dorită. În acest context, asistența unui profesionist, de care se poate beneficia în mod gratuit, este mai mult decât binevenită.

Un broker te poate consilia cu privire la metodele prin care îți poți reduce ratele pentru a face față situației dificile în care se află economia, sau pentru a respecta cerința maximă de grad de îndatorare la contractarea unui credit nou. Și la nivelul ofertei imobiliare, intermediarul de credite poate face diferența. Suntem cu toții conștienți de faptul că “vremea vacilor grase” a trecut, iar clienții nu mai stau la coadă la showroom și devine cu atât mai important ca nici un cumpărător potențial să nu se piardă din cauza soluției de creditare defectuos identificată.

Credem cu tărie că din această perioada dificilă brokerii de credite pot ieși câștigători, crescând semnificativ ca relevanță și cotă de piață, atâta vreme cât sunt dispuși să iasă din zona de confort, să se reinventeze continuu și să lupte pentru fiecare client pe masura maximului de competențe deținut.

Doru Iliescu este Co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro

Citește și: Prețul locuințelor în T4: corecție de 1,4% față de T3, avans anual de 4,1%

Citește și: One United Properties achiziționează un teren de 5 hectare pentru o nouă dezvoltare mixtă, One Cotroceni Towers