Light Dark

Circa 67.500 de locuințe au fost finalizate la nivel național pe parcursul anului trecut, acesta fiind cel mai mare număr de locuințe terminate în cursul unui singur an de la Revoluție și până în prezent.

În 2019, au fost terminate 67.512 locuințe în România, în creștere cu aproape 7.800 față de anul anterior și cu circa 250 în plus față de numărul înregistrat în 2008, cel mai bun an la acest capitol până acum, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Numărul locuințelor finalizate anual a înregistrat un declin în intervalul 2008-2013, ajungând de la 67.255 la 43.587 de unități. Începând cu 2014 s-au resimțit primele semne ale unei redresări, de atunci numărul locuințelor terminate anual continuând să urmeze o tendință ascendentă.

Pe parcursul anului trecut, cele mai multe locuințe s-au finalizat în București-Ilfov, mai exact aproape 15.000, regiunea fiind urmată de cea de Nord-Vest a țării, unde s-au finalizat aproape 13.000 de unități, conform datelor INS.

Comparativ cu 2018, au apărut două scăderi în numărul locuințelor terminate, cea mai semnificativă dintre acestea în regiunea de dezvoltate de Sud-Est a țării. Aici s-au finalizat cu circa 400 de locuințe în minus față de anul precedent.

Infografic: locuințe terminate pe regiuni de dezvoltare, 2019 vs 2018, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

O ușoară scădere a apărut și în Sud-Vest Oltenia, regiune ce cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea. Aici s-au dat în folosință cu 36 de locuințe în minus față de 2018.

Tot în 2019 s-a putut observa o creștere a ponderii locuințelor terminate în mediul urban, față de 2018, și o scădere a celor din mediul rural.

Infografic, locuințe terminate pe medii de rezidență și surse de finanțare, INS

A crescut, totodată, atât numărul locuințelor realizate din fonduri private, cât și cel al locuințelor realizate din fonduri publice.

Citește și: Indicele Imobiliare.ro – Apartamentele s-au apreciat la nivel național, dar s-au ieftinit în patru centre regionale. Scăderi au avut loc doar pe segmentul nou

Citește și: Mai multe autorizații de construire eliberate în ianuarie pentru clădiri rezidențiale

Citește și: În șapte orașe plătești peste 300 de euro/lună pentru 2 camere. Cerere puternică în București, ofertă în scădere la Timișoara – ANALIZĂ