Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Doar în februarie s-au eliberat peste 2.800

Peste 2.800 de autorizații de construite pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate în luna februarie a acestui an. Numărul acestora este în creștere față de perioada similară a lui 2018.

autorizatii de construire februarie 2019

Pe parcursul lunii februarie s-au eliberat 2.853 de autorizații pentru construirea clădirilor rezidențiale, dintre care 67% pentru zona rurală, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

tabel autorizatii construire februarie 2019
Date INS – autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale.

Numărul acestora este în creștere cu 40,7% față de prima lună a lui 2019 și cu 4,7% față de perioada corespunzătoare a lui 2018.

infografic autorizatii construire februarie 2019
Infografic: INS – autorizații pentru clădiri rezidențiale pe regiuni de dezvoltare, în lunile februarie 2018 și februarie 2019.
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

„În luna februarie 2019 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+128 autorizaţii), creştere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+112 autorizaţii), Sud-Muntenia (+77), Nord-Vest (+72) şi Centru (+32). Scăderi au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-112 autorizaţii), Vest (-27), Sud-Vest Oltenia (-16) şi Nord-Est (-10)”, se explică într-un comunicat INS.

În primele două luni ale anului s-au eliberat, în total, 4.881 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 3,1% față de ianuarie-februarie 2018.

Citește și: Aproape 60.000 de locuințe au fost finalizate în 2018 la nivel național

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Ce s-a mai întâmplat cu prețurile apartamentelor în 2019?

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în scădere la începutul lui 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])