Light Dark

În trimestrul al doilea al anului 2021, piața rezidențială brașoveană a avut motoarele turate, înregistrându-se creșteri atât la numărul tranzacțiilor, cât și la nivelul prețurilor. În ciuda incertitudinii din piață, generată de criza sanitară, numărul locuințelor tranzacționate este în creștere, iar trendul se menține de câteva luni.

Dragoș Țigău, General Manager Qualis Properties

Dacă anul trecut, în perioada aprilie-iunie, numărul cererilor pentru imobile a fost mai scăzut, în perioada verii au apărut primele semne de redresare a pieței rezidențiale, iar prețurile au rămas relativ stabile până la începutul acestui an.

În 2021 am constatat un interes crescut pentru locuințele noi, cumpărătorii solicitând suprafețe mai mari, terase mai generoase și facilități în proximitate. Mulți dintre cumpărători au devenit mai conștienți de importanța spațiului locativ în contextul muncii de acasă sau hibrid și al școlii online, când a devenit stringentă nevoia de spațiu în plus, ușor de compartimentat în funcție de activitățile curente. Dorința de a opta pentru o locuință nouă în detrimentul uneia din vechile cartiere sau de a face un upgrade către o suprafață mai mare este susținută de prețurile încă atractive din piață (o medie de 1.300 de euro pe metru pătrat) și de dobânzile accesibile pentru creditare.

În T2 au apărut primele majorări semnificative de prețuri pentru locuințe, generate de creșterea costurilor cu forța de muncă și scumpirea materialelor de construcție. În ciuda celor câteva procente în plus, cumpărătorii profită de contextul actual pentru a-și investi economiile. Este evident că nu vor exista reduceri de preț pe piața construcțiilor, iar contracțiile pieței sunt de scurtă durată.

Sunt estimate creșteri de prețuri de până la 9% pentru case și apartamente, în condițiile în care asistăm la majorări de 15% la ciment, 20% la cărămidă, aproximativ 30% la fier și 10% la vopsele. Și creșterea salariului minim a dus la o majorare a costului forței de muncă, dar fără a se reflecta major în prețul resimțit de cumpărător. Cursul valutar volatil contribuie, de asemenea, la majorarea prețurilor materialelor din import.

În ciuda acestor factori, prețul solicitat de majoritatea dezvoltatorilor este unul corect. Față de alte regiuni ale țării, la Brașov prețul mediu de vânzare pentru locuințe noi se menține între 1.250 și 1.350 de euro pe metru pătrat, iar nivelul finisajelor este unul ridicat. Și așteptările clienților sunt mai mari, aceștia fiind mult mai atenți la design, producători și calitatea materialelor.

Pentru 2021 și perioada imediat următoare se anunță proiecte de anvergură, mulți dezvoltatori având planuri de lansare a unor noi etape de dezvoltare a ansamblurilor aflate în construcție sau chiar proiecte noi, cu locuințe medium-high. În acest sens se menține interesul crescut pentru achiziții de terenuri în zona urbană și metropolitană. Terenurile bune pentru dezvoltări rezidențiale sunt o raritate în Brașov, la fel ca și în marile orașe, motiv pentru care se analizează cele mai bune opțiuni, înainte ca proiectul să fie demarat.

În T2, cele mai tranzacționate apartamente rămân cele cu două camere, de aproximativ 50-60 de metri pătrați utili, dar există solicitări și pentru structuri cu suprafețe mai mari, de 80-100 de metri pătrați. Apartamentele cu trei camere reprezintă prima opțiune pentru familiile cu copii. O tendință identificată în ultimul an a fost dorința clienților de a avea la îndemână, în cartier, cât mai multe facilități și servicii, precum magazine, cabinete medicale sau farmacii ce vor deservi comunitatea. Proiectele de dimensiuni medii și mari integrează și o zonă dedicată spațiilor comerciale.

O schimbare majoră pentru noile proiecte de locuințe în Brașov este legată de sistemul de încălzire a imobilului. Urmare a deciziei Consiliului Local, tot ceea ce înseamnă bloc nou de locuințe în municipiu nu va mai avea centrală termică de apartament, soluția fiind sistemul de încălzire de condominiu. Toate blocurile noi vor fi dotate cu astfel de sisteme, pentru a reduce nivelul de poluare în următorii ani.

Dragoș Țigău, General Manager Qualis Properties