Light Dark

În primele patru luni ale anului s-au eliberat, la nivel național, 12.338 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 4,1% față de perioada similară a lui 2018.

autorizatii cladiri rezidentiale aprilie 2019

Creșteri au putut fi observate, în intervalul ianuarie – aprilie 2019, în șase regiuni de dezvoltare, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai semnificative dintre acestea s-au înregistrat în regiunea de Sud-Est (n.r. cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) și în Centru (n.r. cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

Scăderi au apărut, în schimb, în regiunea de Nord-Est (n.r. cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) și în cea de Vest a țării (n.r. cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș).

Cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale (n.r. clădiri în folosință integral sau peste 50% pentru locuit) au fost eliberate luna trecută în regiunea de Nord-Est a țării (665), în București-Ilfov (507) și în regiunea de Nord-Vest (n.r. cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj; 500), iar cele mai puține în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (n.r cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea; 353).

Citește și: Două evenimente regionale, circa 200 de participanți. Următoarea oprire, #CPITimișoara2019! Te-ai înscris?

Doar pe parcursul lunii aprilie s-au eliberat 3.665 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, număr în ușoară scădere față de cel înregistrat în martie, dar și față de cel din perioada corespunzătoare a lui 2018, arată datele INS.

autorizatii de construire aprilie 2019
Tabel: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, (Sursă INS)

De menționat este însă faptul că numărul autorizațiilor eliberate în aprilie este mai mare față de cel înregistrat în primele două luni ale lui 2019 când au fost eliberate 2.028, repectiv 2.853 de autorizații.

Citește și: Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primul trimestru al anului 2019

Citește și: Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile luna trecută

Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții, spun managerii firmelor de profil din România