Light Dark

Peste 41.000 de autorizații de construire au fost eliberate, la nivel național, pentru clădiri rezidențiale pe parcursul anului trecut.

În 2020 s-au eliberat 41.311 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Deși s-a înregistrat o scădere față de anul 2019, aceasta a fost destul de restrânsă, cu doar 2,9%, în ciuda provocărilor apărute în contextul pandemiei de coronavirus.

La nivelul regiunilor de dezvoltare cea mai semnificativă scădere a apărut în zona de Sud-Est a țării, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Și în regiunea București-Ilfov s-au eliberat mai puține autorizații pentru clădirile rezidențiale. Diferența a fost în acest caz de 161 de autorizații.

Scăderi au mai apărut și în Centrul țării (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu), în regiunea de Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș) și în Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), după cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

În schimb, în trei regiuni de dezvoltare s-au eliberat mai multe autorizații anul trecut decât în 2019. Cea mai mare diferență a apărut în Nord-Vestul țării, deci în județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. În acest caz, s-au eliberat cu 264 de autorizații în plus anul trecut pentru clădiri rezidențiale.

Trebuie menționat și că doar în luna decembrie s-au eliberat, la nivel național, 3.530 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 12% față de noiembrie și cu aproape 11% față de decembrie 2019.

Sursă: INS

Circa 70% dintre autorizații au vizat zona rurală. La acestea s-au adăugat 541 de autorizații pentru clădiri nerezidențiale, cele mai multe tot în mediul rural.

Citește și: Avans înregistrat la nivelul lucrărilor de construcții. România se menține pe o poziție puternică în UE

Citește și: Salariile din construcții, în creștere. Sub 10% din angajații din țară lucrează în domeniu

Citește și: Top 10 județe unde s-au eliberat cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale