Anul 2023 este anul provocărilor în ceea ce privește condițiile de creditare, volumul proprietăților scoase la vânzare pe piață și prețul acestora. Peste 350 de consultanți imobiliari, alături de specialiști din real estate s-au întâlnit săptămâna trecută în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj Napoca pentru a dezbate starea actuală a pieței, cât și modul în care va evolua în perioada următoare.
Peste 350 de agenți imobiliari și dezvoltatori au participat la evenimentul Imobiliare.ro Hub din Cluj Napoca, eveniment dedicat comunității de profesioniști din real estate. Au fost dezbătute provocările actuale ale pieței imobiliare și analizat modul în care evoluează domeniul imobiliar din Cluj Napoca. Una dintre întrebările pregnante ale întâlnirii a fost legată de modul în care trebuie să se adapteze la o piață cu dobânzi în creștere și un volum mai mic de proiecte noi în piață.
În prima parte a evenimentului au fost prezentate instrumentele utile necesare agenților și dezvoltatorilor imobiliari și dezbătute aspecte legate de evoluția dobânzilor din sectorul bancar.
În contextul în care parcurgem momente complicate din punct de vedere economic, iar cumpărătorii simt consecințele creșterii dobânzilor, Doru Iliescu, co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro. a prezentat situații concrete legate de creditarea în noile condiții actuale și a oferit prognoze legate de modul în care vor evolua dobânzile în perioada imediat următoare. “Ne așteptăm ca de la jumătatea anului IRCC-ul să se stabilizeze, să nu mai crească și în a doua parte a anului și spre sfârșitului lui 2023 să îl vedem chiar scăzând,” a subliniat Doru Iliescu, în cadrul Imobiliare.ro HUB.
Totodată, au fost prezentate o serie de analize asupra cererii, vânzării, închirierii, ofertei, prețului cât și volumului de tranzacții, informații bazate pe datele statistice oferite de Market 360 – platforma de Business Inteligence a Imobiliare.ro.
Astfel, în Cluj Napoca, indicatorii generali de vânzări din anul 2022 față de anul 2021 arată o scădere a cererii corelată cu scăderea ofertei, fapt ce a pus în continuare presiune pe preț, acesta continuând să crească, a arătat Andreea Popa, analist Imobiliare.ro.
“Pe termen scurt și mediu, datorită contextului economic actual, vom vedea cel mai probabil corecții de preț pe anumite segmente, astfel că prețurile medii vor indica stagnări sau chiar mici scăderi la unele tipuri de proprietăți. Deși numărul de tranzacții indică o scădere în 2022 față de anul 2021, putem afirma că acești ani au fost cei mai buni ca volum al tranzacțiilor de la relansarea pieței imobiliare,” a declarat Andreea Popa în cadrul evenimentului.
Participanții au asistat și la un panel de discuții moderat de Răzvan Ionescu, din partea Imobiliare.ro. Au fost prezenți liderii imobiliari din Cluj Napoca, între care: Andreea Miron – Landmarks, Cosmin Lupan – Capital Imobiliare și Bogdan Petrovai – BLITZ Cluj.
Totodată în acest an, partenerii evenimentului vin cu oportunități de business și bonusare în colaborare cu profesioniștii din real estate. Astfel, Axis Mobility & Holiday ofera 10% la pachetele de închirieri ale automobilelor (detalii suplimentare aici: [email protected]), iar Delta Studio oferă bonusare pentru colaborările de design interior aduse de agenți (detalii [email protected]).
Partenerii evenimentului CTP, Delta Studio, AXIS Mobility & Holiday – Premium Car Rental și Atria Urban Resort.