Light Dark

Antreprenorul Adrian Cionca, cel care conduce brandul RPC Group, cu proiecte dezvoltate în Timișoara și lângă București, susține că vânzările au scăzut pe fondul pandemiei, din martie și până în prezent, cu circa 40% comparativ cu anul trecut, dar nu crede că locuințele ar putea să se ieftinească în viitorul apropiat.

“Criza din 2008 a curățat puțin piața imobiliară, însă cred că a născut, totodată, niște așteptări bolnave peste ani. Foarte mulți oameni care aveau banii pregătiți să cumpere apartamentul sau casa ziceau <mai stau încă două luni, o să fie foame, în septembrie nu o să mai aveți bani de pâine>. Septembrie a trecut și iată că prețurile nu au scăzut în imobiliare, în Timișoara cel puțin, și ei au rămas tot cu banii acolo. Mai este zona de banking care a devenit și mai prudentă decât era deja. Cred că va fi un an complicat 2021 în privința imobiliarelor și investițiilor pe plan național”, a declarat Cionca în cadrul emisiunii PressAlert Live.

În același timp, managerul RPC Group este de părere că prețurile locuințelor nu vor suferi scăderi semnificative pe viitor pentru că în ultimul timp costurile de producție au crescut, fiind influențate inclusiv de cererea tot mai mare și de forța de muncă greu de găsit, ce necesită și costuri adiționale.

“Costul mare de producție mă face să nu pot să las din preț”, a adăugat Adrian Cionca, menționând că eventuale ieftiniri ar putea fi făcute doar punctual, de cei care se confruntă cu situații foarte complicate și au nevoie disperată de bani, acceptând în acest caz să vândă în pierdere.

Antreprenorul a menționat, totodată, că pandemia l-a făcut să își schimbe multe dintre planurile de dezvoltare pe care le avea pentru anul 2020. “Eu trebuia să încep 20 de bloculețe, 30 de duplexuri în iunie anul curent. Nu am început. Am zis, hai să vedem ce se întâmplă. Să vindem stocurile”, a explicat el.

“E un sezon diferit, dar nu am murit în 2008, nu murim în 2020”, a ținut el să adauge.

RPC Group este un brand activ de 12 ani pe piața imobiliară din vestul țării, cu peste 1.200 de locuințe vândute. Activitatea sa este concentrată la nivelul județului Timiș, dar recent a fost demarat un proiect boutique și în nordul Capitalei, în zona Pipera din Voluntari. Grupul reunește 12 firme cu afaceri în antreprenoriat general și în domeniul dezvoltării imobiliare, cu un profit de 4 milioane de euro în 2019.

Citește și: Peste 48.000 de imobile vândute într-o lună. Top 10 județe cu cele mai multe tranzacții

Citește și: Luna septembrie a adus scumpiri în trei mari orașe din țară. Piața din Capitală se menține relativ stabilă

Citește și: Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Peste 500, eliberate în zona București-Ilfov