Light Dark

Fosta Fabrică, proiectul de consolidare și de reconversie dedicat fabricii de bere Grivița fondată de 1869 și situată în apropierea Gării de Nord din Capitală, a necesitat o investiție de peste 40 de milioane de euro. 

Fabrica de bere Luther din București a fost prima fabrică pe structură metalică din Europa, realizată cu ajutorul unor ingineri structuriști austrieci.

Aceasta a funcționat până în 2005, dar doar trei clădiri au supraviețuit până în prezent  – Mălțăria, Orzăria și Casa Luther, alături de un zid care a făcut parte din clădirea corpului administrativ.

Terenul a fost cumpărat de dezvoltatorul imobiliar Hanner în 2016 și încă din 2017 se discuta despre proiectul de reconversie a fabricii.

Acum, pentru zona aflată la parterul clădirii Orzărie, care va include un restaurant, o berărie și cafenea, a fost semnat un parteneriat cu Kané Group. Potrivit parteneriatului, dezvoltatorul va finanța amenajarea spațiilor și va investi, totodată, în gama de echipamente, de instalații și în amenajarea de arhitectură necesară funcționării lor.

„Proiectul Fosta Fabrică începe cu adevărat atunci când se termină lucrările de construcție”, a declarat Mindaugas Valuckas, fondator Fosta Fabrică.

„Vom păstra în proprietatea noastră mare parte din clădiri și vom dezvolta una dintre cele mai mari comunități de antreprenoriat local în domeniul horeca. Chiar dacă acum acest segment a fost puternic afectat în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, considerăm că merită cu prisosință să investim în viitorul unei industrii cu un rol major în viața comunității”, a subliniat Valuckas.

Finalizarea lucrărilor pentru Fosta Fabrică a fost amânată în ultimii ani. În prezent, se estimează că proiectul va fi gata în 2022. Aici vor exista ateliere de pregătire profesională, spații culturale și de evenimente, de co-working și de birouri, spații verzi și de joacă pentru copii, loft-uri și apartamente noi. La toate acestea se vor adăuga și unele elemente muzeale legate de istoria Luther.

Citește și: Mai multe autorizații la început de 2021 eliberate pentru clădirile rezidențiale

Citește și: Cum îți promovezi mai bine proiectul rezidențial? Sfaturi într-un nou episod TechAgenda

Citește și: Ce credite aleg bucureștenii? Așa i-a influențat pandemia în ultimul an