Light Dark

Piața chiriilor din Cluj-Napoca rivalizează cu cea din Capitală în privința prețurilor. Oferta este în creștere față de începutul lui septembrie 2019, în jur de 2.660 de apartamente fiind disponibile pentru închiriere. Aflăm ce se întâmplă cu cererea, dar și ce impact au pe plan local incertitudinile cu care se confruntă studenții cu privire la noul an universitar de la Mihai Oprea, Marketing Manager Blitz.

“Evoluția pieței chiriilor din acest an a fost una total atipică. După creșterile destul de însemnate înregistrate în primele trei luni, a urmat scăderea bruscă apărută odată cu restricțiile de mobilitate din lunile aprilie și mai, timp în care s-au înregistrat niște reduceri destul de considerabile la nivelul prețurilor chiriilor, mulți proprietari arătând deschidere și flexibilitate pentru a veni în întâmpinarea chiriașilor care au fost afectați fie de anumite blocaje de pe piața muncii, fie de restricțiile de mobilitate”, a declarat Mihai Oprea în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii imoExpert.

“Pe durata verii s-a înregistrat o stagnare. Atât proprietarii, cât și viitorii chiriași fiind într-o expectativă. Au vrut să vadă ce se întâmplă cu anunțurile de la începutul toamnei referitoare la demararea învățământului, atât universitar, cât și preuniversitar, precum și la ridicarea restricțiilor cu privire la activitățile de tip HORECA”, a mai adăugat Marketing Managerul agenției Blitz.

Numărul cererilor a crescut spre a doua parte a lunii august, doi factori principali contribuind la această evoluție, spune el.

În primul rând au exista companii care și-au reluat activitatea în spațiile de birouri, angajații lor întorcându-se în Cluj. Reluarea activităților de tip HORECA, în special pe segmentul restaurantelor, a reprezentat un alt factor important în evoluția pieței chiriilor din ultima perioada.

La începutul toamnei a apărut un nou element care ar fi putut să influențeze semnificativ mersul pieței chiriilor pe plan local. Mai multe facultăți au anunțat că vor trece odată cu noul an universitar la un sistem de predare exclusiv online sau hibrid. Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare centru universitar din țară, după Capitală. Doar la Universitatea Babeș-Bolyai, peste 44.000 de studenți participă la diverse programe de studii. Până acum, însă, în mod surprinzător piața chiriilor nu a fost atât de afectată de acest context, susține reprezentantul agenției Blitz.

“Există cereri din partea studenților, mai puține decât anul trecut, e adevărat. Pe de altă parte, volumul de cereri este compensat de cele venite din partea altor segmente. Vorbim de o piață care se apropie de nivelul celei de anul trecut. Estimăm că luna septembrie va fi la nivel de cereri similară cu cea din anul trecut”, a explicat Mihai Oprea, în cadrul emisiunii imoExpert.

Printre studenții care revin în oraș, chiar și în aceste condiții se numără fie cei care și-au găsit un job, fie cei care consideră că își pot desfășura activitatea academică mai bine având acces, de exemplu, la biblioteci.

Cât despre oferta mai mare disponibilă la nivelul pieței, Oprea consideră că aceasta se poate pune, în parte, pe seama situației din turismul local.

“Piața turismului a fost destul de afectată peste vară din cauza restricțiilor de mișcare, în special pe segmentul marilor festivaluri și evenimente pentru care este cunoscut Clujul. Vorbim despre festivaluri de muzică, despre diverse evenimente care nu au mai avut loc și, astfel, piața chiriilor pe termen scurt a fost afectată semnificativ. Proprietarii nu au dorit ca acele locuințe să rămână neocupate și le-au pus în circuitul normal al chiriilor pe termen lung. Așa a fost alimentată oferta”, a explicat Marketing Managerul Blitz.

Doar festivalul UNTOLD a adus orașului Cluj-Napoca un profit de peste 45 de milioane de euro anul trecut. Alte 10 milioane de euro au fost câștigate de pe urma festivalului Electric Castle și 7,8 milioane de euro din TIFF, potrivit Digi24. Acești bani se adună an de an în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală, atât pentru organizarea evenimentelor, cât și din banii cheltuiți de către participanți.

Piața chiriilor din Cluj-Napoca în cifre (date centralizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro):

  • 2.660 de apartamente disponibile pentru închirere, peste nivelul înregistrat anul trecut în prima săptămână a lunii septembrie;
  • din totalul apartamentelor disponibile pentru închiriere, în jur de 1.000 sunt garsoniere;
  • au apărut ușoare ieftiniri atât pentru chiriile solicitate pentru garsoniere, cât și pentru apartamentele cu 2 camere. Chiria medie pentru o garsonieră a ajuns de la 300 de euro/lună la în septembrie 2019 la 275 de euro/lună la ora actuală. Chiria medie pentru un apartament cu 2 camere a ajuns de la 440 de euro/lună la 400 de euro/lună în același interval de timp;
  • circa 1.900 de potențiali chiriași erau interesați de apartamentele din Cluj-Napoca în prima săptămână din septembrie;
  • printre cele mai ieftine zone din Cluj-Napoca se numără Florești, Baciu, Gruia și Dâmbul Rotund. În zona Hașdeu chiria medie pentru un apartament cu 2 camere a ajuns luna trecută la 400 de euro/lună. În zona ultracentrală crește până la 500 de euro/lună.

Urmărește integral cea mai nouă ediție imoExpert:

Citește și: Piața chiriilor la începutul toamnei. Aproape 14.000 de apartamente își așteaptă chiriașii în patru mari orașe

Citește și: În cât timp se vinde un apartament în București și Cluj-Napoca? Marja de negociere practicată

Citește și: „Atenție, se închid ușile!” – Avem metrou în Drumul Taberei. Cum stăm cu cererea și care sunt prețurile solicitate în zonă?