Piața chiriilor la începutul toamnei. Aproape 14.000 de apartamente își așteaptă chiriașii în patru mari orașe

Aproape 14.000 de apartamente sunt disponibile pentru închiriere în patru dintre cele mai mari orașe și centre universitare din țară. Cele mai multe dintre ele își așteaptă chiriașii în Capitală.

În prima săptămână din septembrie în București se găseau pe piață circa 7.940 de apartamente disponibile pentru închiriere, număr în creștere față de cel înregistrat în perioada similară din 2019, arată datele centralizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro. În același timp, mai bine de 9.200 de persoane își căutau o chirie în Capitală.

Chiria medie solicitată de proprietari pentru o garsonieră a ajuns la 280 de euro pe lună, iar cea pentru un apartament cu 2 camere la 420 de euro.

Printre zonele unde găsești cele mai ieftine chirii pentru un apartament cu 2 camere se numără Ferentari, Piața Reșita sau Alexandriei. La polul opus, pentru o locuință cu 2 camere plătești chiar și 2.000 de euro pe lună în Primăverii, unul dintre cele mai exclusiviste cartiere din Capitală.

În Cluj-Napoca erau disponibile pentru închiriere 2.660 de apartamente la începutul lunii septembrie. Circa 1.000 dintre acestea erau garsoniere. Unele ieftiniri au putut fi sesizate aici atât în cazul garsonierelor, cât și în cazul apartamentelor cu 2 camere, dacă ne raportăm la perioada similară din 2019.

Chiria medie pentru o garsonieră a ajuns de la 300 la 275 de euro/lună, iar cea pentru un apartament cu 2 camere la 400 de euro/lună. Cele mai scăzute chirii sunt solicitate de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere din Florești, Baciu, Gruia și Dâmbul Rotund.

În zona Hașdeu o locuință similară poate fi închiriată cu circa 400 de euro/lună, în timp ce în zona ultracentrală suma crește până în jurul valorii de 500 de euro/lună.

Circa 2.200 de apartamente își așteptau chiriașii la începutul lunii septembrie și în Timișoara, numărul lor fiind în scădere față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Cererea a crescut, în schimb, în același interval de timp.

O garsonieră poate fi închiriată cu 220 de euro/lună, iar un apartament cu 2 camere cu 350 de euro/lună, sume similare cu cele solicitate de proprietari și anul trecut, potrivit datelor prezentate în cadrul emisiunii imoExpert.

Printre cele mai ieftine zone se numără Freidolf, Traian, Piața Maria și Plăvăț II. La polul opus, se află zone precum Braytim sau Piața Unirii unde plătești 400, respectiv 470 de euro/lună, pentru un apartament cu 2 camere.

În jur de 1.100 de apartamente sunt disponibile pentru închiriere și în Iași, pe plan local numărul locuințelor cu 2 camere care își așteaptă chiriașii fiind în creștere.

Chiriile se mențin similare cu cele de la începutul lui septembrie 2019. Este vorba despre 248 de euro/lună pentru o garsonieră, respectiv de 350 de euro/lună pentru un apartament cu 2 camere.

Frumoasa, Dacia, Alexandru cel Bun și Canta sunt zone unde poți închiria un apartament cu 2 camere cu mai puțin de 300 de euro/lună, în timp ce în Centrul Civic, Independenței sau în zona ultracentrală proprietarii cer, în medie, 400 de euro/lună chirie.

Află mai multe detalii despre evoluția pieței chiriilor din cea mai nouă ediție imoExpert. Găsești inclusiv informații legate de potențialul impact pe care îl pot avea anunțurile făcute de facultăți cu privire la trecea pe un sistem de predare online sau hibrid în noul an universitar:

Citește și: În cât timp se vinde un apartament în București și Cluj-Napoca? Marja de negociere practicată

Citește și: Aproape 30.000 de locuințe au fost finalizate în prima jumătate a anului. București-Ilfov, în top

Citește și: La nivel național, prețurile apartamentelor au avut o evoluție pozitivă în luna august. Cum stau lucrurile în marile orașe

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])