Light Dark

Perioada de vânzare pentru apartamentele disponibile în cele mai puternice două piețe rezidențiale din țară a crescut în prima parte a anului 2020. Iată cum au evoluat prețurile și ce marjă de negociere iau în considerare proprietarii.

Dacă un apartament scos la vânzare în Capitală își găsea în prima jumătate a anului trecut un cumpărător, în medie, în 74 de zile, acum o astfel de proprietate rămâne pe piață circa trei luni, arată datele Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, un apartament se vindea anul trecut în puțin peste o lună. Acum, locuința rămâne în piață pentru 70 de zile înainte de a-și găsi un cumpărător.

Infografic: perioada de vânzare, date Analize Imobiliare

Proprietarii din București solicitau în ianuarie un preț mediu de 1.449 de euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare, cu 9,5% mai mare decât în ianuarie 2019. Până la începutul verii, acesta a scăzut la 1.396 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro care monitorizează constant evoluția prețurilor din cele mai mari orașe ale țării.

Cluj-Napoca a rămas în tot acest timp cel mai scump oraș din țară. Proprietarii și dezvoltatorii își vindeau la începutul anului apartamentele la un preț mediu de 1.725 de euro/mp util, cu 11% mai mare față de începutul lui 2019. Până la sfârșitul lunii iunie, prețul mediu solicitat pentru o astfel de proprietate ajungea deja la 1.815 euro/mp util.

Până la sfârșitul verii prețul mediu a scăzut în continuare în Capitală, până la 1.357 de euro/mp. O ușoară tendință de scădere a apărut și în Cluj-Napoca. În august apartamentele se vindeau aici cu 1.811 euro/mp util, în continuare cu 11% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Marja de negociere a ajuns în prima jumătate din 2020 la 3,6% în București față de 3,3% în perioada similară din 2019, respectiv la 3,7% în Cluj-Napoca față de 3,6% anul trecut.

Citește și: Aproape 30.000 de locuințe au fost finalizate în prima jumătate a anului. București-Ilfov, în top

Citește și: Prețurile locuințelor, așteptate să scadă la nivel european cu până la 10% din cauza COVID-19. Ce se întâmplă pe plan local?

Citește și: Top 10 județe unde s-au vândut cele mai multe imobile luna trecută