Cluj-Napoca și Brașov, au înregistrat curbe de creștere vizibile, comparativ cu cele trei luni anterioare. Constanța – singurul oraș în care a avut loc o scădere vizibilă a nivelului chiriilor în ultimul trimestru al anului trecut.
În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca și Brașov pot fi observate, și în T4 2021, curbe de creștere vizibil mai abrupte decât în celelalte șase mari orașe ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Pe de altă parte, în București, Iași, Timișoara, Craiova și Oradea pretențiile proprietarilor s-au menținut mult mai stabile în perioada analizată, potrivit celui mai recent raport Market360 lansat de Imobiliare.ro.
Privind la marile centre regionale ale țării, se poate observa că singurul oraș în care a avut loc o scădere vizibilă a nivelului chiriilor în ultimul trimestru al anului trecut este Constanța. Acest lucru trebuie pus în legătură, desigur, cu sezonalitatea pieței închirierilor de pe litoral, unde cererea din partea turiștilor se diminuează sensibil pe durata sezonului rece.
Prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere în trimestrul IV
Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,6 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 2,7%), acesta fiind urmat de Brașov (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,8%), Iași (6,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,5%), apoi de Timișoara (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 1,6%) și Constanța (6,3 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,8%), Craiova (5,7 euro pe metru pătrat, în stagnare), Sibiu (5,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,8%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în stagnare).
Chiriile solicitate pe categorii de apartamente
În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 270 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 570 de euro pe lună pentru trei camere.
Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită tot 270 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 400 de euro pe lună pentru una bicamerală, și 500 de euro pe lună pentru una tricamerală.
Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se aici la 170 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală.
Cât despre cererea pentru proprietățile rezidențiale de închiriat, datele centralizate de Imobiliare.ro relevă că, per ansamblu, aceasta se află la un nivel ușor mai ridicat comparativ cu perioada similară a anului anterior, cel puțin la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate.
Astfel, în perioada octombrie-decembrie, aproximativ 61.000 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în creștere cu 7% față de intervalul similar din 2020.
Citește și: Numărul proprietăților listate la vânzare în marile orașe în T4-2021
Citește și: Raport T4 2021: Prețurile apartamentelor în funcție de zone