Light Dark

Unicul scop al opiniilor apărute în ultima perioadă ce prevăd apariția unei crize în sectorul imobiliar și scăderea prețurilor locuințelor cu 25% este acela de a manipula, susține Valentin Morar, CEO-ul Wallberg Properties – grup de companii specializate în proiecte rezidențiale premium amplasate în regiunea de vest a țării.

valentin morar

“Asistăm în ultimele luni la o invazie de opinii nejustificate, care prezic o criză iminentă în România. În lipsa oricărui argument de natură economică, din punctul nostru de vedere, toate aceste opinii urmăresc un interes personal, de manipulare a pieței, o generare forțată a unei crize prin determinarea cumpărătorilor să își amâne decizia”, a explicat Morar într-un articol publicat în Ziarul Financiar.

“Mult clamatul interes al cumpărătorilor nu este apărat. Sunt simple opinii al căror unic scop este unul manipulator”, a adăugat el.

CEO-ul Wallberg Properties a ținut, totodată, să sublinieze faptul că argumentul utilizat de cei care prevăd reducerea prețurilor locuințelor cu 25% este cel al evoluției demografice descendente, fapt care contrazice realitatea din marile orașe ale țării unde sunt, de altfel, concentrate noile dezvoltări imobiliare.

Valentin Morar a explicat și că nu trebuie pierdut din vedere caracterul local al pieței și nici originea cererii, în prezent aceasta din urmă fiind generată de nevoia de locuire a românilor. Micii investitori reprezintă doar 15% din piață, mai spune el, iar speculanții sunt aproape inexistenți.

banner cpi gala

Dezvoltatorul susține, de asemenea, că cei care amână cumpărarea unei locuințe la prețurile actuale așteptând o eventuală scădere a acestora cheltuie, de fapt, 20% din valoarea unui apartament stând timp de doi ani cu chirie.

Mai mult, aceștia riscă să nu își mai găsescă locuințele dorite amânând decizia de cumpărare, în condițiile în care stocurile sunt și așa limitate, iar ritmul de livrare al proiectelor noi este încetinit de criza forței de muncă din construcții.

Citește și: Valentin Morar, Wallberg Properties: „Nu cred în cei care prorocesc criza în fiecare an. Prudența este bună, însă crearea panicii nu”. Cum va evolua, în opinia sa, piața imobiliară în 2019?

Citește și: Forța de muncă în construcții, o provocare majoră pentru dezvoltatori. CEO Wallberg Properties: „Este indisponibilă, prost calificată și scumpă. Costurile au crescut cu 50% în doi ani”

Citește și: Valentin Morar, CEO Wallberg Properties: Care sunt riscurile reale pentru o achiziție imobiliară acum?