Light Dark

Conceputul de urbanizare a suferit unele schimbări pe fondul pandemiei de coronavirus, iar felul în care gândim dezvoltarea orașelor noastre ar trebui, la rândul său, să se schimbe, este de părere Walid Moussa, președintele mondial al Federației Internaționale Imobiliare (FIABCI), o organizație gigant prezentă în 70 de țări de pe întreg mapamondul.

Lunile de pandemie au fost dificile pentru noi toți, dar probabil unii dintre cei mai afectați au fost locuitorii din zonele urbane. Stilul lor de viață a avut mult de suferit în contextul restricțiilor luate pentru combaterea răspândirii COVID-19.

Americanii, de exemplu, s-au confruntat cu un fenomen de migrare a populației din orașele dens populate spre suburbii și inclusiv spre zonele rurale. Lipsa spațiilor verzi, izolarea, aglomerația din spațiile publice au fost doar câteva dintre aspectele care i-au îndeamnat pe cei mai mulți să se relocheze.

Chiar în aceste zile, străzile Parisului au fost blocate aproape complet de miile de oameni care încercau să părăsească capitala franceză înainte de noua perioadă de lockdown anunțată de președintele Macron.

Până și în România interesul cumpărătorilor a crescut cu peste 50% pe segmentul de case, perioada de lockdown de la începutul pandemiei fiind principalul factor declanșator al acestei tendințe. În plus, evoluția actuală a crizei sanitare poate menține acest trend și în perioada următoare.

Tot mai atractive au devenit, la nivel local, și apartamentele care dispun de terase generoase sau cele situate la parter, care vin și cu o mică grădină.

În tot acest context generat de pandemie la nivel mondial “provocarea de a ne readuce la viață orașele este complet diferită de orice alt aspect cu care ne-am confruntat până acum”, a declarat președintele mondial al FIABCI, cu ocazia Zilei Internațioanale a Orașelor (World Cities Day 2020).

Foto: Walid Moussa, președintele mondial al FIABCI

“Trebuie să regândim modelul care stă la baza orașelor noastre și să începem să ne imaginăm un loc în care dezvoltările pe verticală ne permit să avem la dispoziție noi spații verzi, în care dezvoltările sănătoase, ample și sustenabile devin principalul obiectiv al politicilor publice și un <oraș mai sigur> va fi considerat un <oraș mai bun>”, a mai explicat Moussa.

Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre orașele lumii

1.Până în 2007, mai mulți oameni locuiau în zone rurale decât în orașe. Acum, circa 55% din întreaga populație a lumii trăiește la oraș, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite.

Până în anul 2050, acest procent este așteptat să crească până la 68%. Ponderea oamenilor care locuiesc în mediul urban va crește cel mai mult în țările din Africa și din Asia.

2. Până în 2035, cel mai populat oraș din lume va fi Jakarta, capitala Indoneziei. Tokyo, orașul care ocupă la ora actuală primul loc în clasament, va ajunge să treacă pe poziția secundă și va fi urmat de Chongqing, Dhaka și Shanghai.

Top 10 cele mai mari orașe în 2035, după populație (World Economic Forum)

În total, în cele mai mari cinci orașe din lume vor locui circa 165 de milioane de oameni.

3. În ciuda extinderilor din ultimii ani, zonele urbane ocupă doar circa 1% din suprafața Pământului.

4. Orașele pot fi responsabile de până la 70% din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global, în principal din cauza transportului urban și a consumului de energie de la nivelul clădirilor.

În Uniunea Europeană clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

5. La nivel mondial există 136 de orașe-port, fiecare cu o populație de peste 1 milion de oameni. Mai bine de un sfert dintre ele se află în zone cu un risc ridicat de inundații.

În următorii 50 de ani, numărul oamenilor care vor locui în orașele de coastă cu un risc ridicat de inundații ar putea să ajungă de la circa 40 de milioane la 150 de milioane.

Citește și: Apartamente cu aproape 50% mai scumpe în Sofia în doar patru ani. Ce se întâmplă la București?

Citește și: Pandemia nu îi sperie pe cei care investesc în imobiliare. Acesta este cel mai atractiv oraș european

Citește și: Scăderi și de 24% la nivelul chiriilor din Budapesta în contextul pandemiei. Ce se întâmplă în România?