Light Dark

Comisia Europeană vrea să propună introducerea unor standarde minime obligatorii de performanță energetică pentru toate clădirile din Europa, în încercarea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a genera noi locuri de muncă pe segmentul de renovări, potrivit unui document citat de Reuters.

Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie de la niveul Uniunii Europene (UE) și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Mai bine de 35% din clădirile din UE au o vechime de peste 50 de ani, iar un procent de 75% din stocul de locuințe existent nu îndeplinește standardele de eficiență energetică, confom datelor Comisiei Europene.

Strategia “Renovation Wave” ar urma să devină o prioritate în planul european de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră aproape de zero până în 2050.

Se dorește, astfel, cel puțin dublarea ratei renovărilor pentru creșterea eficienței energetice pentru clădirile rezidențiale și nerezidențiale până în 2030. La ora actuală, circa 11% din clădirile existente în UE sunt renovate în fiecare an, dar cele mai multe astfel de lucrări nu adresează performanța energetică. Rata de renovare energetică din UE este blocată la 1%.

În plus, se dorește stimularea proprietarilor pentru ca aceștia să aleagă să își modernizeze proprietățile la timp pentru a îndeplini noile standarde, cu sprijin financiar venit din mai multe surse, inclusiv de la fondul de redresare economică de pe urma pandemiei în valoare de 750 de miliarde de euro.

Potrivit documentului citat de Reuters, noile măsuri ar putea să genereze 160.000 de locuri de muncă în sectorul construcțiilor până în 2030.

În România stocul de locuințe este predominant vechi. În perioada 1990-2019 s-au construit aproximativ 1,22 milioane de locuințe noi, reprezentând 13,4% din totalul locuințelor existente.

În București, spre exemplu, doar circa 10% din locuințe sunt noi. După Revoluție, pe cea mai activă piață rezidențială din țară s-au finalizat în jur de 90.300 de locuințe, stocul total ajungând la finalul anului trecut la 875.248 de unități.

Sursă hartă: Cushman&Wakefield Echinox

De asemenea, peste 250 de clădiri și proiecte imobiliare din România au primit până acum o certificare verde, după una dintre schemele internaționale de sustenabilitate – BREEAM, LEED, EDGE și WELL, potrivit datelor BuildGreen. Cele mai multe dintre acestea sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.

Citește și: Peste 48.000 de imobile vândute într-o lună. Top 10 județe cu cele mai multe tranzacții

Citește și: Locuințe cu circa 5% mai scumpe în UE. România depășește media europeană

Citește și: Unele dintre cele mai mari orașe europene, la un pas de o bulă imobiliară