Light Dark

Cumpărătorul român de imobiliare se maturizează, este mai informat și are așteptări tot mai mari în privința calității amenajărilor interioare din apartamentele nou construite, iar pentru a ține pasul cu el și pentru a-i satisface toate dorințele, dezvoltatorii au început să apeleze mai des la designeri de interior. Importantă este starea transmisă de amenajarea interioară a locuinței, iar în 2020 tendințele se vor îndrepta spre stilul retro și spre nuanțele cât mai relaxante, este de părere Gigi Nacev, CEO Tempini România, unul dintre principalii jucători de pe piața locală de finisaje.

“Așteptările clientului român sunt în continuă creștere. Pot să spun că există deja mulți clienți care investesc în amenajări de top. Și în zona dezvoltatorilor imobiliari a crescut mult calitatea amenajărilor interioare. Sunt tot mai frecvenți dezvoltatorii care apelează la un designer de interior, aspect rar întâlnit cu câțiva ani în urmă”, ne-a declarat Nacev, adăugând că Timișoara, unde Tempini și-a început activitatea din 2009, se bucură deja de un avans important la acest capitol față de alte orașe mari din țară.

Piața plăcilor ceramice, care cuprinde atât produsele de interior, cât și plăcile de exterior, a continuat să urmeze, în 2019, ritmul de creștere cu 4,5% al ultimilor ani, ne-a mai explicat Nacev, și a ajuns să fie evaluată la circa 270 de milioane de euro.

CEO-ul Tempini consideră că evoluția pieței de profil pe parcursul anului viitor este greu de anticipat. Cu toate acestea, el rămâne optimist. “Anul 2020 va fi un an cu foarte multe fluctuații, cu un rezultat greu de previzionat. Aș risca totuși să avansez ipoteza unui an cu un rezultat pozitiv. Va exista o tensiune permanentă între efervescența și posibilitatea investitorilor de a construi și o frânare artificială a cererii creată de diverse interese comerciale și politice”, a detaliat Gigi Nacev.

“Totuși, remarc o maturizare importantă a cumpărătorului român, din ce în ce mai informat și tot mai greu de manipulat de media și mediul politic, aspect care îmi dă speranță că în Românina piața imobiliară se reglează natural, în baza raportului real dintre cerere și ofertă”, a continuat acesta.

Mai mult, în ciuda zvonurilor de criză apărute pe parcursul anului, piața imobiliară nu a avut de suferit, iar acesta este încă un semn de maturizare. Prețurile au crescut și, potrivit estimărilor sale, ar putea să se mențină la un nivel similar și în 2020, cu mici variații.

“Cu toate că a fost o puternică campanie care prevestea o criză majoră, prețurile au crescut și proiectele lansate în 2019 nu susțin ideea unor rețineri din partea investitorilor de a dezvolta în continuare. Nu cred că se va întâmpla ceva semnificativ în 2020. Referitor la campanii de blocare a pieței imobiliare, sunt sigur că vor mai fi, traversând una chiar în acest moment. Pentru a nu lăsa semne de întrebare, fac referire la interesul unei părți politice de a discredita capacitatea principalului adversar de a gestiona interesele și resursele naționale”, a spus CEO-ul companiei Tempini România, care se bucură de o experiență vastă de consultanță de management strategic și operațional.

2019, cel mai bun an de până acum. 2020, un an de extindere

În 2019, Tempini România a sărbătorit un deceniu de activitatea pe piața locală și a marcat “cel mai bun an de până acum”, conform CEO-ului. “Când spun cel mai bun an, mă refer în primul rând la calitatea echipei Tempini și în al doilea rând la calitatea colaboratorilor, atât clienți, cât și furnizori, și am lăsat la urmă rezultatele financiare”, a explicat el, oferindu-ne și câteva detalii despre planurile companiei pentru anul viitor.

“În 2020, avem obiectivul de a ne atinge cifra de afaceri propusă în București, o piață încă în dezvoltare pentru noi, și de a deschide în sistem de franciză Tempini într-un nou oraș important din România”, a spus Nacev.

Compania și-a început activitatea în Timișoara, showroom-ul din Capitală fiind deschis în 2015.

Locuința, o oază de liniște. Principalele tendințe în 2020 în materie de finisaje

Una dintre principalele tendințe pe care urmează să le vedem în materie de amenajări interioare anul viitor este cea a locuinței văzute ca o oază de liniște. Confortul, starea de bine și apropierea de natură vor fi cuvinte-cheie în domeniu în 2020.

“Stilul de viață agitat și încărcat de tehnologie, specific acestei perioade, induce necesitatea unui refugiu, a unei oaze de liniște. Tendințele se îndreaptă tot mai mult spre stilul retro, culorile spre nuanțe și tonuri cât mai relaxante”, ne-a explicat CEO-ul Tempini România.

“Un bun exemplu este albastrul marin, desemnat culoarea anului, dar și tonurile de verde care vor fi tot mai prezente, tonuri care să transpună locatarul în starea benefică creată de o ieșire în natură”, a mai spus Gigi Nacev

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”