Light Dark

Investiții de peste 20 de milioane de euro în cel mai bun an post-criză pentru cel mai amplu proiect rezidențial din întreaga țară. Așa ar putea fi rezumat 2019 pentru Cosmopolis, mini-orașul din nordul Capitalei aflat în continuă expansiune din 2007. Rezultatele obținute vin pe fondul unei piețe rezidențiale caracterizate de o evoluție în mare parte bună față de 2018, cu livrări care au atins un nivel record, construită pe baze solide, spune Ahmet Buyukhanli, președintele Opus Land Residential Development, dezvoltatorul Cosmopolis care face parte dintr-un grup de companii active de peste 70 de ani pe piața imobiliară și de construcții din Turcia.

“2019 a fost cel mai bun an post-criză pentru Cosmopolis. Ultimele cifre arată că vom încheia anul cu aproximativ 550 de locuințe vândute, în creștere cu aproximativ 17% față de rezultatele înregistrate în 2018. Acest rezultat a fost posibil în primul rând datorită faptului că în 2018 am demarat construcția unui număr mai mare de blocuri, având astfel un stoc nou vandabil în 2019 mai ridicat comparativ cu cel din anii anteriori”, ne-a declarat Ahmet Buyukhanli.

“În 2019 am investit peste 20 de milioane de euro în dezvoltarea Cosmopolis. Am livrat astfel peste 500 de apartamente și vile precum și infrastructura necesară, de la drumuri la noi spații de relaxare, cum ar fi o serie nouă de piscine – am ajuns astfel la 28 de piscine în cadrul complexului destinate locuitorilor”, a mai adăugat președintele Opus Land Residential Development, menționând că anul acesta a fost inaugurată și o sală de fitness la standarde internaționale cu echipamente de ultimă generație, care a necesitat o investiție de câteva sute de mii de euro și că strip mall-ul din cadrul proiectului, de altfel cel mai mare centru comercial dintr-un proiect rezidențial din România, a ajuns la un grad de ocupare de 100%.

Până acum, investițiile totale realizate în Cosmopolis au depășit 320 de milioane de euro, acesta cuprinzând la ora actuală mai bine de 8.000 de rezidenți, în principal persoane care activează în zona de nord a Capitalei, în clădirile din zona Pipera-Barbu Văcărescu, sau care lucrează în Otopeni și în zona Băneasa, tineri și familii aflate la început de drum, cu copii, care au avut de ales din peste 35 de tipuri de locuințe disponibile. Proiectul include, în prezent, peste 3.200 de apartamente și vile.

În 2020, președintele Opus Land Residential Development își propune să mențină ritmului actual de livrări și vânzări și să adauge noi facilități dedicate comunității. Iar planurile de viitor ale dezvoltatorului, rămân ambițioase. Lucrările vor continua pentru încă 14-15 ani, iar la final cel mai amplu proiect rezidențial din România va fi numit “acasă” de mai bine de 25.000 de locuitori.

Privire de ansamblu asupra pieței – discuții despre criză au mai fost și în trecut, în funcție de interese specifice

Buyukhanli ne-a vorbit în detaliu și despre evoluția pieței rezidențiale în 2019, dar și despre provocările pe care le-a simțit, în calitate de dezvoltator. “Piața rezidențială a înregistrat în 2019 un rezultat general mai bun față de 2018. Trebuie luat în calcul faptul că livrările au ajuns la un nivel record, competiția fiind astfel mult mai acerbă”, a explicat el, ținând să sublinieze că în acest context creșterea înregistrată de proiectul Cosmopolis a fost cu atât mai importantă.

“Discuții despre o criză sau o prăbușire a pieței au mai existat și în trecut, în funcție de interese specifice, însă piața a arătat că este construită pe baze mult mai solide ca în trecut, evoluția fiind una relativ constantă, nu acerbă și speculativă”, ne-a mai spus președintele Opus Land Residential Development.

În opinia sa, clientul este mult mai educat acum și mai atent la detaliile referitoare la construcție și, în special, la finisaje.

Prima Casă, program prin care au fost oferite până la începutul lui 2019 circa 267.700 de garanții și promisiuni de garantare cu o valoare totală de aproape 24 de miliarde de lei, a început să își piardă din atracția pe care o avea în fața cumpărătorilor. Iar acest lucru s-a putut observa și în numărul celor care au apelat la un astfel de credit pentru a achiziționa o locuință în Cosmopolis.

“În ansamblu, programul Prima Casă a ajuns ușor, ușor să fie înlocuit de creditele ipotecare. Dacă acum câțiva ani tranzacțiile prin Prima Casă reprezentau peste 30% din totalul achizițiilor în cadrul Cosmopolis, ele au ajuns să reprezinte, în prezent, sub 15%”, ne-a explicat dezvoltatorul.

Chiar și dacă programul ar urma să fie transformat pe viitor pe baza modificărilor propuse prin inițiativa legislativă O familie, O casă, acesta apreciază că proiectul pe care continuă să îl extindă nu ar urma să fie afectat semnificativ.

Au existat și unele provocări în 2019, în privința forței de muncă din construcții, care ridică în ultima perioadă probleme multor jucători de pe piața locală. “Noi am fost nevoiți să apelăm la forță de muncă străină pentru a acoperi deficitul pe anumite segmente de bază ale activităților noastre”, ne-a spus Buyukhanli, adăugând că, grație acțiunilor întreprinse deja, nu prevede dificultăți pe parcursul anului viitor din acest punct de vedere.

Dezvoltatorul consideră, totodată, că 2020 va fi un an al stabilității pentru piața rezidențială. “Ne așteptăm la stabilitate în 2020. Fluctuațiile vor continua să existe, în funcție de anumite segmente de piață sau anumite momente. Există premisele pentru ușoare creșteri de prețuri, mai ales datorită costurilor de construcție tot mai ridicate, însă nu vom asista la modificări semnificative”, a conchis președintele Opus Land Residential Development.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul viitor

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”