Light Dark

După ce a vândut în 2019 peste 400 de unități și în trei proiecte din București a livrat sau a făcut recepția pentru mai bine de 620 de apartamente, dezvoltatorul Metropolitan Residence începe noul an cu un amplu proces de rebranding. Primul pas, redenumirea – Metropolitan Residence devenind din 2020 Metropolitan Developments. Al doilea pas, extinderea portofoliului mixed use și debutul pe segmentul de lux. Aflăm detalii despre evoluția pieței, strategia dezvoltatorului și despre competiția pe zona de nord a Capitalei de la Victor Vremera, Residential Sales Director al Metropolitan Developments.

“Deși 2019 a debutat într-un context de incertitudine zvonurile privind căderea pieței imobiliare provocând un val de neîncredere din partea clienților, aceste elemente au afectat și în sens pozitiv piața, temperând creșterea. Totuși, având în vedere această încetinire, numărul total de tranzacții a fost similar cu cel din 2018, factori precum creșterea veniturilor, introducerea IRCC, stabilizarea dobânzilor și a costurilor de finanțare ducând la risipirea acestor incertitudini și la revigorarea pieței încă de la jumătatea anului”, ne-a declarat Victor Vremera.

Reprezentantul Metropolitan Developments spune, de asemenea, că pe fondul veștilor negative privind o eventuală criză și pe seama incertitudinilor legate de Prima Casă, au existat în 2019 și clienți care au ezitat să ia o decizie finală privind achiziția unei noi locuințe.

Pe de altă parte, se resimte clar, în opinia sa, o renunțare graduală la finanțarea prin intermediul programului guvernamental lansat în 2009 și migrarea cumpărătorilor către creditele ipotecare standard, fapt ce arată că Prima Casă își pierde din importanță, acesta putând fi considerat “un indiciu important privind sănătatea pieței rezidențiale”.

Sute de apartamente noi și un anunț surpriză în 2019

Metropolitan Developments este un dezvoltator cu investiții care depășesc 200 de milioane de euro și cu un portofoliu vast ce include 17 ansambluri rezidențiale cu peste 3.000 de apartamente construite de la debutul pe piața imobiliară, din anul 2010. Atuurile sale – seriozitatea și adaptabilitatea.

“Seriozitatea este cartea de vizită a dezvoltatorului, iar adaptabilitatea reflectă respectul tău față de client”, spune Victor Vremera.

Doar pe parcursul anului trecut, s-au livrat către clienți sau a fost făcută recepția pentru mai bine de 620 de apartamente în trei dintre proiectele dezvoltatorului – Metropolitan Mihai Bravu (faza I), Metropolitan Policolor și Metropolitan Metalurgiei – și au fost demarate două proiecte pe segmentul middle market, care pune, încetul cu încetul, stăpânire pe piața din Capitală. Este vorba despre Metropolitan Mihai Bravu (faza II) și despre ansamblul Metropolitan Viilor, cu 200 de apartamente noi în plan.

Foto: ansamblul rezidențial dezvoltat de Metropolitan Developments în zona Șoseaua Viilor

“Am observat creșterea apetitului cumpărătorilor pentru locuințe de calitate din ce în ce mai bună, cu specificații superioare, precum și creșterea numărului de tranzacții din rândul celor care realizează un upgrade de locuință. Aceștia se orientează spre imobile cu caracteristici îmbunătățite – prin poziționare, compartimentare, finisaje și așa mai departe. Având în vedere faptul că segmentul middle deține acum ponderea majoritară a pieței și este situat pe un trend ascendent, Metropolitan Developments a început încă de acum un an și jumătate să achiziționeze terenuri care ne vor asigura dezvoltarea a cel puțin șase proiecte rezidențiale sau mixte pe zona de middle, middle-upper și de lux, în centrul și nordul Bucureștiului”, ne-a declarat Vremera.

Chiar spre finele lui 2019 a venit și un anunț surpriză, dezvoltatorul arătându-și pentru prima oară interesul pentru segmentul de lux și făcând public proiectul ultra-premium Metropolitan Crown Towers – 236 de apartamente, facilități de top, dar și spații office și de retail – pentru care investiția este estimată la 100 de milioane de euro.

“Proiectul Metropolitan Crown Towers a fost gândit din dorința de a da Bucureștiului acea clădire simbol, modernă, care îi lipsește, și de a crea un nou standard pe piața de lux din România, piață care în momentul de față este încă firav reprezentată. Există proiecte premium și ultra-premium de succes și de mare succes, însă nicio arhitectură nu rămâne întipărită în memorie, așa cum o va face acesta”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului, menționând că orientarea spre segmentul de lux a venit din dorința firească de a evolua și de a arăta că Metropolitan Developments este angajat în piață pe termen lung.

Foto: proiectul ultra-premium Metropolitan Crown Towers din zona Herăstrău

Vremera punctează și o schimbare sesizată în ultimii ani pe această piață. “Până în 2008, fine living era definit aproape exclusiv doar de suprafețele mari și poziționarea centrală. Acum, însă, trebuie să îndeplinească o serie de noi cerințe: suprafețe optime și cât mai practice, posibilitatea de personalizare, compartimentare cu accent pe funcționalitate, cu camere dedicate pentru uscătorie, dressing și așa mai departe. Studiile de piață pe zona de nord ne-au arătat că în perioada ultimilor doi ani s-a înregistrat un număr important de tranzacții pe segmentul de fine living, în special pentru proiectele de tip boutique, ceea ce înseamnă că piața devine din ce în ce mai interesată de acest tip de proprietăți”, spune el.

“Totodată, având în vedere categoria clienților cărora ne adresăm, și anume clienți cu venituri mari și foarte mari, disponibilitate financiară va exista mereu pe acest segment, această categorie dovedind stabilitate de-a lungul timpului. Clienții din această nișă înțeleg cu adevărat ce înseamnă luxul, își doresc să se poată bucura de acest lux și în România și sunt în expectativă, așteptând o proprietate care să ofere standardul dorit”, adaugă el.

Mai mult, spune reprezentantul Metropolitan Developments, potențialul de dezvoltare pe segmentul de lux în zona de nord începe să fie tot mai limitat odată cu numărul în scădere al loturilor de teren disponibile, deci valoarea noului proiect din această zonă se va aprecia în timp.

La ce ne putem aștepta în 2020?

Anul acesta va aduce stabilitate pe piața imobiliară. Locuințele noi vor continua să se vândă încă din stadiu de proiect, dacă acestea sunt adaptate la cerințele cumpărătorilor, apreciază Vremera. “Analizând cererea și oferta, estimăm că anul 2020 va fi unul al stabilității și al consolidării pieței, cu evoluții de preț strâns legate de climatul economic, de creșterea costurilor materialelor și cu forța de muncă”, a detaliat el.

“Gradul de absorbție pe perioada construcției se va menține ridicat, locuințele noi se vor vinde în continuare în stadiu de proiect, în condițiile în care produsul este adaptat cererii și pieței în general”, a mai menționat acesta.

Cât despre strategia Metropolitan Developments, în 2020 ne putem aștepta să vedem sute de apartamente livrate și poate chiar și noi proiecte pe zona de nord a Capitalei.

Foto: ansamblul Metropolitan Berceni care va fi livrat în 2020

“Avem planificată livrarea a două proiecte, Mihai Bravu, faza II, și Metropolitan Berceni, care însumează 300 de apartamente noi. Totodată, avem suficiente terenuri în portofoliu și suficientă forță de muncă încât să demarăm în 2020 lucrul la alte noi dezvoltări în zonele Pipera, Candiano Popescu (n.r. în imediata vecinătate a Parcului Carol) și Băneasa”, ne-a explicat Vremera, adăugând că în prima parte a anului vor fi demarate și lucrările pentru construcția proiectului ultra-premium Metropolitan Crown Towers.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: A vândut într-un an apartamente de 15 milioane de euro în Timișoara și Brașov. Cu cât crede că se vor majora prețurile în 2020

Citește și: Coordonează un proiect care va livra aproape 700 de apartamente în următorii ani. Iată de ce vede un potențial uriaș în piața rezidențială din Constanța

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”