Light Dark

Piața rezidențială constănțeană este una dintre cele mai mari și mai efervescente din țară, orașul Constanța în sine dând în continuare dovadă de un potențial incredibil de dezvoltare, susținut inclusiv de activitatea din domeniul logistic de pe plan local și de turism. Proiecte tot mai ambițioase se află în diferite stadii de construcție în interiorul său, fapt ce reduce impactul avut de zona stațiunilor pe segmentul livrărilor de unități noi, aceasta reprezentând un adevărat motor de creștere până acum în județul de pe malul Mării Negre, spune Cristian Stanciu, directorul general al Tomis Park, unul dintre ansamblurile rezidențiale de anvergură din Constanța, care va aduce pe piață în următorii ani aproape 700 de apartamente.

“Potențialul economic al Constanței este uriaș, în principal datorită portului, bazei militare de la Mihail Kogălniceau și, nu în ultimul rând, sectorului turistic în sine, care are în continuare numeroase premise pentru a înregistra o creștere semnificativă în viitor. Toate acestea pot contribui la menținerea unei cereri stabile și solvabile pentru locuințe noi în interiorul orașului, destinate constănțenilor”, ne-a declarat Cristian Stanciu.

Deși se păstrează o discrepanță între reședința de județ și alte localități, tot mai mulți dezvoltatori au început să se orienteze în ultima perioadă către oportunitatea de a construi ansambluri rezidențiale în orașul Constanța, stațiunile-satelit din jur, care atrag inclusiv cumpărători ce investesc în “case” de vacanță sau care fac o astfel de achiziție pentru a închiria ulterior apartamentul celor care ajung pe litoral odată cu venirea verii, începând să mai piardă din avansul pe care îl aveau în trecut. Această tendință se va menține și anul viitor, în opinia directorului general de la Tomis Park.

“Zona Năvodari-Mamaia continuă să domine piața constănțeană din punct de vedere al livrărilor, însă diferențele s-au redus semnificativ. Numărul de proiecte și de livrări din interiorul orașului a crescut mult în ultimii doi ani, iar 2020 va reprezenta un nou an în care ecartul dintre cele două zone va continua să se reducă”, ne-a explicat el.

“Desigur, Mamaia va continua să reprezinte un magnet pentru investițiile de profil, datorită potențialului turistic”, a ținut Stanciu să adauge.

Conform datelor Analize Imobiliare prezentate în cadrul evenimentului CPI Constanța organizat în toamna anului trecut, la nivel de municipiu existau în septembrie 30 de proiecte rezidențiale la vânzare, dintre care cele mai multe în construcție, și alte 9 nedemarate, în stadiu de autorizare sau aflate în așteptarea certificatului de urbanism.  În total, 650 de apartamente noi erau disponibile pentru cumpărători din cele 7.500 planificate în proiectele aflate la vânzare.

Infografic: Analize Imobiliare, monitorizare proiecte rezidentiale, proiecte cu cel puțin 20 de unități

Alte 2.900 de unități noi erau planificate în proiecte la vânzare din Mamaia și 4.600 în cele situate în zona Mamaia Sat-Năvodari.

Pe parcursul anului 2018, au fost finalizate aproape 2.000 de locuințe în Năvodari și alte circa 1.600 la nivelul Municipiului Constanța, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prelucrate de Analize Imobiliare.

Infografic: date INS prelucrate de Analize Imobiliare

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPRT), una dintre cele mai puternice organizații de profil din țara noastră, susține că ideea de sharing accommodation a început să prindă tot mai mult la noi și estimează că circa 20% dintre locuințele private situate în stațiunile și în orașele de pe litoral se închiriază în sezonul estival, un număr mare de persoane alegând să se cazeze aici în zilele petrecute pe malul Mării Negre. Volumul exact rămâne însă greu de cuantificat având în vedere faptul că mii de apartamente care operează în regim de închiriere hotelier în Mamaia, Năvodari și nu numai nu sunt clasificate. La fel, casele și apartamentele localnicilor din Constanța, Eforie, Vama Veche, 2 Mai sau Mangalia, valorificate online.

Încredere și seriozitate, atributele dezvoltatorului pentru succes în business

Directorul general Tomis Park, un ansamblu gândit de dezvoltatorul Tomis Plus și Lake Residence, care are în portofoliu și proiecte în București, spune că încrederea și seriozitatea sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le ai pentru a obține succesul în acest domeniu.

“Imaginea și cartea de vizită sunt foarte importante, iar proiectele trebuie să fie realizate temeinic”, ne-a declarat Stanciu. “Un cumpărător mulțumit poate însemna un alt viitor cumpărător mulțumit”, a adăugat el.

Discutând strict despre proiectul Tomis Park Constanța, situat în nord-vestul orașului, în apropierea complexului comercial Vivo Mall, rezultatele foarte bune din vânzările pentru unitățile disponibile în prima fază au determinat dezvoltatorul să demareze și construcția fazei II. Pentru peste 75% dintre apartamentele din faza I de construcție și-au găsit deja cumpărători.

Foto: ansamblu rezidențial Tomis Park din Constanța

“În total, în acest moment avem în construcție aproape 450 de locuințe în cadrul Tomis Park, la care se adaugă și principalele facilități ale proiectului, printre care și un parc de 7.300 de metri pătrați care urmează a fi amenajat”, a explicat Cristian Stanciu.

Foto: stadiu construcție, noiembrie 2019, ansamblu Tomis Park

“Faza întâi este programată spre livrare la finalul anului, în timp ce faza a doua are ca termen de livrare anul 2022”, a mai spus acesta, menționând că în 2020 se țintește autorizarea fazei a III-a, și ultima, din proiect.

“Adițional acestora, avem în plan și alte investiții, piața rezidențială din Constanța având un potențial semnificativ”, a mai spus directorul general Tomis Park.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2019 vs 2020| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2019, dar și perspectivele pentru 2020 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Citește și: Piața rezidențială a demonstrat că este una matură în 2019. Sârbu, SVN: „2020 are premisele pentru a fi un an bun, existând însă și potențiale riscuri”

Citește și: Dezvoltatorul cu cel mai amplu proiect rezidențial din țară vorbește despre evoluția pieței. A investit, până acum, 320 de milioane de euro în ansamblul în care vor trăi 25.000 de oameni

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, despre situația pieței rezidențiale, strategia companiei și atuurile unui dezvoltator de succes

Citește și: Cumpărătorii au așteptări tot mai mari în privința amenajărilor interioare. Evoluția pieței și principalele tendințe pentru anul 2020