Light Dark

Mariana Guja este Sales Manager în cadrul agenției bucureștene Move Real Estate și lucrează în imobiliare de șapte ani – ceea ce înseamnă că și-a început activitatea în domeniu în plină criză economică. În ciuda condițiilor de piață mai puțin favorabile, a început să simtă, în scurt timp, satisfacția tranzacțiilor încheiate cu succes.

A absolvit facultatea de medicină dentară, specializarea ortodonție tehnică, și a profesat vreme de trei ani ca laborant în cadrul Facultății de Stomatologie. „Viața însă mi-a adus multe surprize și am schimbat cursul drumului bine planificat la acea vreme. După o pauză de creștere și educație a copiilor, am avut un vis de urmat și anume deschiderea unui salon de rochii de mireasă și ocazie. Am fost prima pe piață în 2006, în București, cu un salon dedicat pentru închirierea de rochii de gală create de designeri renumiți, Crila Fashion”, povestește.

O profesie în care „nu ai timp să te plictisești”
După această împlinire, a venit vremea unei cotituri importante în viața profesională. Începutul activității sale în imobiliare a venit la îndemnul fratelui său, Victor Zaharia, consultant imobiliar cu experiență și fondatorul agenției Move Real Estate. „Așa simplu și frumos am început să activez în imobiliare”, spune azi Mariana Guja. Ceea ce o pasionează la această profesie este complexitatea fiecărei tranzacții, faptul că „nu ai timp să te plictisești, nu este ceva în serie”. De asemenea, un important factor motivator este bucuria clienților care reușesc, în căutarea unei case, să-și îndeplinească dorințe pe care uneori nici nu conștientizează că le au.

„În ziua de azi, totul este orientat pe rezultate, indiferent de gen. Femeia are atuurile ei. Succesul se obține doar când acestea sunt folosite în mod inteligent.”

Business și valori
Pentru anul 2018, un obiectiv al Move Real Estate este de a avea o echipă mai mare și bine pregătită, alături de un portofoliu de proprietăți speciale – unicat pe piață. Pe lista priorităților se numără consolidarea colaborărilor între agenții, dar și valorificarea potențialului a celor care activează deja în cadrul companiei. Dezvoltarea continuă a echipei este, de altfel, una dintre cele mai importante valori ale Marianei Guja în materie de business. „Este foarte importantă atitudinea și relaționarea, atât în cadrul echipei, cât și în exteriorul ei. Ne bazăm pe onestitate și etică în domeniul nostru. La nivelul întregii echipe promovez integritatea și transparența în serviciile pe care le oferim.”, spune ea.


Provocările femeii și ale agentului imobiliar în general
În opinia sa, provocările pe care le întâmpină o femeie în imobiliare sunt aceleași pe care le întâlnește în orice alt domeniu de business. Una dintre acestea este, desigur, păstrarea unui echilibru între viața profesională și cea de familie. „Este foarte importantă delimitarea serviciului de viața personală. Am trei copii și un soț care au nevoie de toată atenția mea. Îmi echilibrez timpul astfel încât să reușim să petrecem mai mult timp împreună.”, împărtășește ea din propria experiență.

„Noi lucrăm cu oamenii, care au sentimente… sunt împinși de emoții, dorințe și în special de nevoi. Atât investitorii, care au calculat totul matematic, cât și persoanele care vând, cumpără sau fac o schimbare pentru prima dată în viața lor au nevoie de îndrumare, de persoane informate în tot ce ține de piața imobiliară, de vânzare. Primul pas către a deveni un broker imobiliar îl reprezintă autoeducația în inteligența emoțională, pentru a înțelege clienții.”

Consideră că, de fapt, întreaga comunitate de agenți imobiliari din România se confruntă cu provocări constante. Din punctul său de vedere, principalul dezavantaj al breslei este reprezentat de lipsa reglementării prin lege a prestărilor de servicii în sfera imobiliarelor. „Implementarea unei legislații coerente în domeniu va putea asigura nivelul de profesionalism al agentului și calitatea serviciilor, astfel încât să atingă așteptările clienților și să îi protejeze de agenți necalificați.”, subliniază reprezentanta Move Real Estate.

Timpul liber
Atunci când are timp liber, se dedică familiei și activităților împreună. La capitolul lecturi, cărțile despre dezvoltarea personală și leadership sunt majoritare în biblioteca sa. „Cea care mă motivează în orice moment de dificultate este volumul «Bucuria – Fericirea care vine din interior», de Osho. Învățăturile desprinse din această carte se pot aplica în orice sferă a vieții, personală sau profesională, și mă determină să găsesc mereu soluția corectă.”, spune Mariana Guja. Printre filmele preferate se numără „În căutarea fericirii”, datorită atitudinii și voinței protagonistului de a reuși în viață, în ciuda situațiilor critice.


Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.