Light Dark

A decis să se angajeze încă din studenție, pe când urma cursurile Facultății de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București. Primul job pe care l-a obținut a fost într-o companie de curierat rapid. Au urmat 15 ani dedicați vânzărilor de servicii B2B. Până la începutul lui 2018 a fost Directorul Comercial al Sameday Courier, companie pe care Octavian Bădescu, actualul său asociat alături de care și-a început activitatea în real estate, a vândut-o către eMAG. Acum, Dana Gate este Broker/Owner al RE/MAX Freedom Group, birou din București parte a rețelei de agenții imobiliare RE/MAX România. 

Dana Gate are 34 de ani și povestea ei în imobiliare a început cu doar un an în urmă. A plecat însă hotărâtă să facă performanță și și-a propus, împreună cu partenerul său în afaceri, să transforme RE/MAX Freedom Group în cea mai respectată companie de consultanță imobiliară din sud-estul Europei și să ofere cele mai bune servicii de reprezentare exclusivă clienților săi.

“Am văzut trecerea în zona de antreprenoriat ca pe o etapă firească în evoluția carierei. Beneficiam de o experiență semnificativă în vânzări în sectorul serviciilor, conjunctura a fost favorabilă și domeniul consultanței imobiliare mi se pare deosebit de provocator”, ne-a declarat ea.

Desigur, în calea sa s-au ivit și unele obstacole, cele mai multe dintre acestea venind pe fondul diferențelor clare dintre clienții pe care îi avea înainte – firme și companii – și clienții alături de care lucrează astăzi, cu temperamente și mentalități diferite, la care se adaugă și puternicul factor al emoțiilor.

“Provocările din această zonă vin, din influența mare a emoționalului și din cultura de business deficitară. Există un deficit de cultură financiară, de cultură de tranzacționare, uneori chiar și de etică, atât la unii clienți, cât și la unii agenți. Este necesar și un demers de educare a pieței”, spune Broker/Ownerul RE/MAX Freedom Group, adăugând că agenția a cautat să își aducă contribuția în acest sens încă de la început.

Real estate-ul i-a oferit însă și o oportunitate excelentă de a-și pune în valoare experiența în aspectele legate de segmentul de customer service, pentru că, în opinia sa, pe zona serviciilor de consultanță imobiliară se resimte, poate chiar mai mult decât în alte domenii, o nevoie acută de calitate, atât dinspre vânzători, cât și în rândul cumpărătorilor.

Orientarea spre client și proactivitatea, ingrediente de bază în rețeta succesului

Dana Gate spune că, pe parcursul carierei sale, orientarea către client a fost pusă mereu în prim-plan.

“Nu mi-a plăcut niciodată să spun <nu cred că se poate face acest lucru>. Mereu înclin să spun <hai să vedem ce putem face>”, ne-a explicat ea.

“Proactivitatea și focusul pe relaționare sunt unele dintre cele mai importante valori pe care m-am bazat în toată cariera. Cu cât mai mulți oameni ajung să mă placă, să mă cunoască și să aibă încredere în mine, cu atât mai mulți mă vor recomanda către prietenii lor, familie sau colegi”, a continuat Gate.

Care sunt șansele unei femei în imobiliare și ce pași trebuie să urmeze pentru un start bun în carieră

Broker/Ownerul RE/MAX Freedom Group este de părere că femeile au șanse mari în acest domeniu și chiar se bucură de unele atuuri ce le pot propulsa în carieră.

“Statisticile spun că șansele cele mai mari în imobiliare sunt de partea doamnelor peste 35 de ani, care nu vin din industrie. Există poate o doză mai mare de credibilitate, de răbdare, de diplomație, de empatie. Acestea pot fi avantaje atât în relația cu clienții bărbați, dar și uneori în cea cu alte doamne”, ne-a explicat Gate.

“Femeile beneficiază de un mod intuitiv de a construi relații, rezultând încredere mai mare între părți, au abilitatea de a construi un consens între părți care de cele mai multe ori au obiective divergente, au o înclinație mai mare de a asculta și de a pune întrebări”, a mai adăugat ea.

Celor care sunt tentate să urmeze o carieră în imobiliare le recomandă să își stabilească mai întâi întâlniri cu profesioniști în domeniu pentru a înțelege cât mai bine diferitele aspecte ale acestui sector și pentru a afla ce au de făcut pentru a se diferenția în noua carieră.

“Cred că astfel de conversații sunt esențiale. Pentru mine, singura conexiune pe care o aveam în domeniu a fost Octavian Bădescu, care mi-a și propus să mă implic în RE/MAX Freedom Group și care m-a ajutat foarte mult. Ulterior, am avut șansa să cunosc și alte persoane relevante în industrie de la care am de fiecare dată câte ceva de învățat”, ne-a spus Dana Gate.

Dacă în urma unei evaluări atente a oportunităților pe care le poate avea urmând o carieră în real estate, o femeie alege să se îndrepte spre un astfel de parcurs profesional, Gate spune că următorul pas ar fi ca aceasta să caute un mentor care va avea un rol deosebit de important asupra dezvoltării ei profesionale.

Broker/Owner-ul RE/MAX Freedom Group le încurajează, totodată, pe cele care optează pentru o carieră în imobiliare să se implice în grupuri specializate, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, pentru a-și îmbunătăți expertiza și pentru a-și deschide astfel noi orizonturi.

Și, nu în ultimul rând, recomandă abordarea sistemului de lucru de reprezentare exclusivă ca modalitate de avansare în carieră.

De altfel, Gate spune că, dacă ar avea puterea de a schimba un singur lucru pe piața imobiliară din România, ea și-ar dori ca toți jucătorii din piață să lucreze doar în reprezentare exclusivă.

“Este singura modalitate în care prestatorul serviciului reprezintă exclusiv interesele clientului său într-un demers de tranzacționare, fiind singurul mandatat să depună toate diligențele necesare și să colaboreze cu orice altă agenție din piață în perspectiva finalizării cu succes a proiectului, evitând prin necomisionarea părții nereprezentate de către prestator conflictul de interese și facilitând implicit tranzacționarea în cei mai potriviți termeni pentru clientul său”, ne-a explicat ea.

“Suntem printre puținele companii de consultanță imobiliară din România care doar în acest sistem lucrează, am ajutat la tranzacționarea unor proprietăți în valoare totală de câteva milioane de euro încă din primul an de activitate și vom rămâne pe aceeași linie și în următorii ani”, a mai adăugat reprezentanta RE/MAX Freedom Group

Planuri de viitor în cadrul agenției

Dana Gate spune că se lucrează constant la dezvoltarea agenției, aceasta fiind și nou intrată pe piață.

“Avem un proiect elaborat până în 2025. Orice proiect antreprenorial are de parcurs cel puțin 3 ani până la o minimă maturizare – învățare, creștere și consolidare, performanță financiară, iar pentru noi 2019 este abia al doillea”, ne-a explicat ea menționând, totodată, că evoluția RE/MAX Freedom Group se desfășoară conform planului și că este convinsă că rezultatele vor continua pe un trend ascendent și pe viitor.

“Nu ne-am apucat de acest proiect pentru a fi a 1.000-a agenție imobiliară din București”, a conchis ea.

Citește și: A pornit cu dreptul în carieră la 21 de ani coordonând vânzările în cadrul BCR BpL. Acum este directorul economic și de marketing al agenției cu cel mai puternic brand din Sibiu

Citește și: Are 13 ani de experiență în real estate și spune – „Nu cred în brokerul femeie sau în brokerul bărbat. Cred în brokerul care cunoaște foarte bine piața”

Citește și: Este doctor în economie, dar și-a găsit vocația în real estate. Ce sfaturi le dă, după 15 ani de experiență, celor care vor o carieră în domeniu