Este doctor în economie, titlu obținut de la Academia de Studii Economice din București cu distincția “Magna cum laude”, are o lucrare de cercetare științifică care a fost publicată sub denumirea “Piața imobiliară locomotivă a economiei românești”, are titlul de Master of Business Administration conferit de Universitatea din Seattle și este absolventa unui master în Comunicare obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. La toate acestea se adaugă numeroase cursuri de formare în vânzări, negociere și strategie de afaceri. Cam așa arată, pe scurt, CV-ul impresionant al Mădălinei Cheptea, o femeie cu rezultate academice demne de invidiat care a descoperit că adevărata sa vocație se găsea în imobiliare. Ea activează în domeniu de 15 ani și, în prezent, este Managing Partner al agenției Raich&Raich Premium Real Estate din Capitală.
“Pasiunea pentru real estate am descoperit-o în 2004, când am început să profesez în domeniul financiar, și am dezvoltat-o începând cu 2008 cu vânzarea de imobile noi și nu numai, într-o economie deja marcată de cea mai puternică criză economică din viața mea profesională de până atunci”, ne-a mărturisit Mădălina Cheptea.
Încă de la început a lăsat câteva valori clare să îi ghideze pașii în carieră. Onoarea, autenticitatea și dorința de a face performanță în domeniu au fost câteva dintre acestea, dar foarte importante pentru ea au fost, în anii petrecuți în imobiliare, și educația și dezvoltarea personală permanentă, alături de aplecarea către nevoile colegilor și clienților săi.
Elementul care o motivează zi de zi să obțină cele mai bune rezultate este, după spunele ei, recunoașterea obținută pentru munca depusă.
“Pentru mine, motorul în viața profesională este recunoașterea – unei abordări profesioniste, a seriozității, a valorii morale și profesionale, a calității, a transparenței, a inovației, a carismei, a bunului negociator, a unui partener corect și de drum lung, a consilierului responsabil și foarte pregătit, a eticii, a plusului de valoare pe care îl aduc”, ne-a explicat Managing Partnerul Raich&Raich Premium Real Estate.
Obstacole în carieră? Nu, doar lecții prețioase pentru viitor
Pe parcursul celor 15 ani de muncă în imobiliare s-a lovit și de câteva obstacole, dar acestea nu au făcut-o să se uite înapoi, ci, în schimb, au determinat-o să le considere lecții prețioase pentru viitor.
Unele dintre cele mai dificile situații cu care s-a confruntat au avut de-a face cu lipsa profesionalismului, a respectului față de munca altora și cu neseriozitatea, spune Mădălina Cheptea.
“Așa am învățat să disting intenția serioasă de achiziție sau vânzare de o joacă pe timpul și energia unor terțe părți, să înțeleg și să pot creiona perfect criteriile de selecție și nevoile unui cumpărător sau vânzător, să evaluez corect o proprietate, să nu-mi încalc principiile profesionale”, ne-a explicat ea.
Deși recunoaște că în fiecare zi în această meserie poate fi întâlnită câte o provocare, reprezentanta agenției bucureștene spune că satisfacția pe care o simte la încheierea fiecărei tranzacții nu poate fi comparată cu nimic altceva.
Cel mai mult se mândrește când, după ani, oamenii cărora le-a îndeplinit un vis, fie că a fost vorba despre o casă, un birou, despre un teren mic pentru prima dezvoltare imobiliară sau despre unul cu o suprafață generoasă pentru un proiect imobiliar de amploare, ajung să o caute în mod exclusiv pentru a-i cere ajutorul încă o dată.
Mădălina Cheptea ne-a povestit, de asemenea, un caz apropiat de sufletul său.”Acum câțiva ani, cu câteva zile înainte de Crăciun, pe 22 decembrie, după o căutare care a durat 2 ani, am semnat achiziția unei case de patrimoniu cu un cuplu foarte drăguț. De atunci, în fiecare an pe 22 decembrie, doamna mă sună și îmi aduce aminte că se împlinesc x ani de la achiziție și îmi mulțumește pentru că i-am ajutat să-și găsească casa la care visau. Între timp, familia lor s-a împlinit cu venirea pe lume a primului, apoi a celui de-al doilea copil. În fiecare an, acest telefon este unul dintre cadourile mele de Crăciun”, a spus ea.
“Noi nu vindem imobiliare, nu tranzacționăm proprietăți, ci găsim soluții și rezultate, împlinim visuri, poate cele mai semnificative visuri, acelea de întemeiere a unei case ca fundament al familiei, cea mai importantă componentă a vieții”, a ținut Cheptea să completeze.
Ce înseamnă să fii femeie în imobiliare?
Managing Partnerul Raich&Raich Premium Real Estate spune că imobiliarele nu mai sunt de mult un domeniu al bărbaților, dar și că orice femeie care își dorește cu adevărat să activeze pe această piață și este hotărâtă să își facă meseria cu pasiune și dedicație poate să obțină performanțe remarcabile.
Mai mult, doamnele și domnișoarele au și anumite calități care le oferă un avantaj în plus în fața bărbaților din real estate – au mai multă empatie, sunt mai atente la detalii, au mai multă răbdare și un simț estetic mult mai bine dezvoltat.
“Ele știu cum se transformă o casă în <acasă>, comunică mai ușor și sunt mai practice”, ne-a mai explicat ea.
Mădălina Cheptea recunoaște însă că, așa cum se întâmplă în orice domeniu, există și părți mai puțin plăcute atunci când lucrezi în real estate. Cel mai mare dezavantaj? “Stresul foarte mare care vine la pachet cu practicarea acestei meserii”, spune aceasta.
Reprezentanta agenției din Capitală a ținut să menționeze și faptul că, din poziția de broker imobiliar, poți să resimți și o stare de frustrare uneori din lipsa unei legislații care să reglementeze meseria, a unei instituții care să formeze specialiștii în real estate și a unui cod etic la care toți cei care activează pe piață să fie obligați să adere. În plus, aceasta aduce în atenție și faptul că nu există, la ora actuală, un set comun de reguli la care să se supună toți jucătorii din piață și nici o instituție care să sancționeze comportamentele neconforme și să poată ridica dreptul unora de a profesa.
Ea spune, de altfel, că dacă ar avea puterea de a schimba ceva în imobiliarele românești ar porni tocmai de la recunoașterea și reglementarea profesiei de broker imobiliar. Mai mult, Cheptea și-ar dori înființarea unei școli în domeniu a cărei absolvire să fie o condiție obligatorie pentru a putea profesa, dar și elaborarea unui cod etic obligatoriu și a unei legi care să reglementeze relațiile brokerului cu celelalte părți implicate în tranzacții, pe toate segmentele pieței.
Aceasta le oferă și câteva sfaturi doamnelor interesate de o carieră în real estate.
“Le recomand femeilor care sunt tentate să urmeze o carieră în imobiliare sau sunt la începutul unei cariere în imobiliare să aibă răbdare. Este o meserie care se clădește în timp și unde rezultatele se văd în timp. Le recomand să investească continuu în formarea lor, să fie permanent un exemplu de etică și profesionalism și să contribuie la oferirea unor servicii de calitate pe piața imobiliară”, ne-a declarat ea.
“Să nu renunțe, le garantez că satisfacțiile și beneficiile în această meserie sunt întotdeauna pe măsura strădaniei și perseverenței. Și le mai garantez că există compensații în această meserie pentru fiecare moment de muncă”, a completat Cheptea.