Femei de succes în Imobiliare: La 20 de ani a încheiat o tranzacție dublă cu profit de 49.000 de euro. Acum conduce o agenție cu o ascensiune spectaculoasă în Cluj

Antreprenoriat și accesiune accelerată. Așa poți rezuma, pe scurt, parcursul profesional al Ioanei Oltean, Managerul General al agenției Napoca Imobiliare. La 32 de ani, ea se poate lăuda deja cu un business de succes în Cluj și cu 10 ani de experiență în real estate.

ioana oltean napoca imobiliare

Povestea Ioanei Oltean pornește de pe vremea când abia împlinise 20 de ani. Atunci a luat pentru prima oară contact cu domeniul imobiliar reușind să negocieze și să încheie cu succes o tranzacție dublă în avantajul părinților săi, fără pic de experiență anterioară.

„Am făcut o tranzacție dublă fără să am nicio cunoștință despre acest domeniu. Am vândut apartamentul părinților mei, mai apoi am cumpărat altul, la un preț mult mai mic. Părinții au rămas astfel cu un apartament la 300 de metri distanță de primul, cu același număr de camere și cu un profit de 49.000 de euro”, ne-a povestit ea.

Doi ani mai târziu, din dorința de a ajuta un cunoscut aflat în căutarea unui teren agricol, a intrat încă o dată în contact cu lumea imobiliarelor și a cunoscut mai multe persoane care activau în domeniu.

Real estate-ul i s-a părut tot mai interesant și, cu timpul, a început să devină convinsă că i se va potrivi perfect. Din interacțiunile avute, a sesizat unele lipsuri în activitățile celor din imobiliare, legate de atitudinea lor, de cunoștințele pe care le aveau, de modul în care se prezentau în fața clienților și de informațiile incomplete de care dispuneau despre proprietăți și despre situația juridică a acestora.

A crezut cu tărie că pot fi aduse îmbunătățiri și, ușor, ușor, a pornit la drum spre poziția de management pe care o ocupă astăzi.

„M-am hotărât să mă specializez. Pas cu pas mă îndreptam spre o carieră în domeniul imobiliar – întâi angajarea mea într-o agenție imobiliară, mai apoi studiile finalizate, trecerea pragului de la agent imobiliar la antreprenor, cursurile de specializare, evenimentele de business naționale și internaționale la care am luat parte”, spune Oltean, menționând, totodată, câteva detalii despre pregătirea sa profesională.

„Am urmat Facultatea de Științe Economice, absolvind cu o licență în Marketingul Serviciilor Imobiliare, iar apoi am finalizat un master în Evaluarea Proprietății în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca”, ne explică ea.

Desigur, marea sa reușită în carieră este aportul pe care l-a adus la dezvoltarea brandului Napoca Imobiliare, pornind de la echipa formată, la sistemele și valorile agenției și ajungând până la relația construită cu clienții săi și rezultatele excepționale obținute. De astfel, Napoca Imobiliare s-a numărat printre câștigătorii ediției din 2018 a Galei Profesioniștillor în Imobiliare, unde agenția a obținut trofeul pentru „Ascensiune accelerată în Cluj”.

Dinamismul domeniului, dar și oportunitățile de dezvoltare pe care acesta le poate oferi, provocarea simțită atunci când încerci să înțelegi ce își doresc clienții și să găsești cele mai bune variante, pe măsura așteptărilor lor, sunt doar câteva dintre elementele care o motivează zi de zi pe plan profesional, ne mărturisește Ioana Oltean. La fel de importante sunt însă rezultatele financiare obținute și evoluția sa continuă ca specialist în real estate.

Chiar dacă îndrăgește domeniul, ar vrea să și schimbe ceva. Dacă ar avea puterea să facă o singură modificare, atunci managerul Napoca Imobiliare spune că și-ar îndrepta atenția fără ezitare asupra legislației.

„Calitatea serviciilor prestate de către agenții ar crește, agentul imobiliar ar deveni mai responsabil, clientul nu ar mai încerca să facă înțelegeri separate cu proprietarii. Cu alte cuvinte, piața ar fi mai ordonată”, ne spune ea.

Un sfat, de la femeie la femeie

Managerul General al agenției din Cluj-Napoca le oferă și un sfat doamnelor și domnișoarelor care sunt tentate să urmeze o carieră în imobiliare.

„Să fie mereu prezentabile, să stăpânească un vocabular adecvat și specific, să studieze piața imobiliară din zona unde urmează să activeze, să se implice din punct de vedere al timpului, să-și stabilească obiective clare și să facă eforturi pentru a înțelege psihologia omului. O să le ajute foarte mult în a înțelege reacțiile și comportamentele oamenilor din echipă, dar și pe cele ale clienților”, explică ea.

Aceasta ne spune și că nu a întâmpinat niciodată situații în care să se simtă dezavantajată pentru simplul fapt că este femeie. Mai mult, consideră că femeile au unele calități ce le pot fi de mare ajutor dacă aleg un parcurs profesional în real estate.

„Personal nu am întâmpinat situații în care să reprezinte un dezavantaj faptul că sunt femeie, din contră. Întotdeauna am simțit că oamenii sunt deschiși, sunt transparenți, își exprimă mai ușor nevoile, tocmai datorită faptului că sunt femeie”, ne-a explicat ea.

Cât despre echilbrul dintre viața sa profesională și cea personală, Oltean se poate considera a fi o norocoasă. Lucrează alături de soțul său, acesta o susține în tot ce își propune să facă și îi împărtășește valorile și viziunea de dezvoltare a afacerii.

2019, un an cu provocări și schimbări

Ioana Oltean se așteaptă ca 2019 să fie un an cu provocări pentru agenția pe care o conduce, fluctuant, din cauza factorilor externi care influențează piața imobiliară. „Vom pregăti oamenii din echipă și vom crea strategii pentru asemenea situații încât să ne menținem ascensiunea”, explică Managerul General.

Iar pentru ea, anul acesta va fi unul al schimbărilor.”În primul rând, am planuri de pregătire continuă, ne dorim deschiderea unui nou birou Napoca Imobiliare, ne dorim să atragem în continuare investitori care să dezvolte proiecte în Cluj-Napoca, ne dorim tranzacția anului”, concluzionează Ioana Oltean.

Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.

Citește și: Real estate-ul un domeniu al bărbaților? Nici vorbă, spune femeia aflată la conducerea unuia dintre cei mai mari dezvoltatori din România

Citește și: Pentru o adevărată „power woman” provocările sunt doar noi oportunități. Cu 20 de ani de experiență, ne oferă zilnic lecții în dezvoltare personală și profesională

 Citește și: Pasiunea, curajul și perseverența, printre ingredientele unei cariere de invidiat. „Rezultatele vin către cei care muncesc”

banner CPI national 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])