Light Dark

Înclinația spre antreprenoriat și-a descoperit-o încă din timpul facultății. Pasiunea pentru imobiliare a fost alimentată de o emisiune TV. În timp, a apărut o oportunitate pe care a cultivat-o prin educație în domeniu. Acum, Ionela Sasu conduce, din poziția de manager, una dintre cele mai dinamice agenții imobiliare din Constanța.

ionela sasu imobest imobiliare

Deși este de profesie economist, adevărata sa vocație s-a manifestat în cu totul alt domeniu, fiind alimentată de o emisiune care i-a deschis ochii spre o carieră care i s-a potrivit, în final, ca o mănușă.

“Eram pasionată de o emisiune TV de real estate care se filma în America. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit și eu să lucrez în același mod. Știam că am suficiente abilități și o consideram o provocare, așa că am început să mă documentez despre modul de lucru, despre apartenența la o asociație de profil, despre cum mă puteam educa pentru a oferi servicii de calitate viitorilor mei clienți”, ne-a mărturisit Ionela Sasu care, la 39 de ani, se poate lăuda cu 7 ani de experiență în domeniu și cu poziția de manager al agenției Imobest Imobiliare.

Pregătirea profesională aprofundată a fost impulsionată de momentul în care a realizat, la începutul carierei, că imaginea agentului imobiliar pe piață nu era chiar cea mai bună.

“Acest lucru m-a determinat să mă pregătesc, să mă educ continuu, să devin din ce în ce mai bună, să mă informez și să arăt oamenilor care este, de fapt, 80% din munca agentului, adică ceea ce nu se vede, dar aduce rezultate”, detaliază ea.

banner CPI national 2019

Ionela Sasu ne-a povestit și o întâmplare în care pregătirea și-a spus cuvântul și a transformat un obstacol într-o oportunitate de business.

“Reprezentam la cumpărare un client și aveam nevoie să identific proprietăți conform nevoilor lui. Am sunat la un anunț postat de un proprietar. Când m-am prezentat ca fiind de la agenție, mi-a închis telefonul în nas. Am sunat din nou și i-am cerut să mă asculte două minute. Primul lucru care i-a trezit interesul a fost faptul că a auzit că, de fapt, eu reprezint un client cumpărător și că el nu are o obligație financiară față de mine. De aici, discuția a durat 20 de minute. Ce credeți? Atât de mult i-a plăcut modelul de lucru încât a dorit să mă angajeze să-i vând proprietatea în cazul în care nu se potrivea clientului meu”, spune Managerul Imobest Imobiliare.

Buna reputație și cum o poți obține ca agent

Ionela Sasu spune că aprecierea pe care o primește din partea clienților săi o motivează zi de zi. “Este o mare bucurie pentru mine când mă recomandă chiar și persoane cu care am rămas doar la stadiul de consiliere”, explică ea adăugând că buna reputație este extrem de importantă dacă vrei să ai parte de o carieră de succes în real estate.

Iar pentru a o obține trebuie să fii mereu etic, punctual, transparent, să informezi și să dai dovadă de empatie în toate relațiile pe care le ai cu clienții tăi.

Cu toate acestea în gând, Managerul Imobest Imobiliare ne vorbește și despre cele mai mari reușite obținute de-a lungul parcursului său profesional. Prima pe care o amintește este rata de conversie obținută, de altfel, un bun indicator al lucrului bine făcut.

“În calitate de agent de listing, am avut în mai multe rânduri vânzări în timp record – 48 de ore, la prețul listat, deși înainte de listarea mea proprietățile erau pe piață chiar și de un an și jumătate”, detaliază Sasu.

Aici intervine munca agentului imobiliar, pe care unii nu o văd, spune ea, de la calificarea prospectului cumpărător, la expunerea transparentă a proprietățiilor, fotografiile și textul aferent anunțului și până la analize de preț, oferte de cumpărare și așa mai departe.

O altă realizare pe care o amintește managerul agenției din Constanța, este aceea că a reușit să asiste derularea unei tranzacții în așa fel încât cele două părți implicate s-au cunoscut abia în momentul semnării contractului, la notar.

“Cam așa stau lucrurile în totalitate în alte țări. Sperăm să ajungem și noi să lucrăm doar așa”, spune ea.

Trei sugestii pentru femeile care vor o carieră în imobiliare

Managerul Imobest Imobiliare spune că nu poate vorbi de dezavantaje atunci când vine vorba despre munca în real estate a femeilor, dimpotrivă, acestea au parte de două mari avantaje în comparație cu bărbații – gestionează mult mai bine emoțional o discuție și sunt foarte organizate.

Ionela Sasu le oferă și câteva sugestii doamnelor și domnișoarelor tentate de o carieră în imobiliare. Înainte de toate, ele trebuie să simtă că acest domeniu le este potrivit.

“Când lucrezi cu oamenii e ca și cum ai face în fiecare zi practică în cadrul unei facultăți de psihologie. Este necesar să nu te încarci cu toate problemele altora, ci să le asculți și atât”, explică managerul.

În al doilea rând, Sasu le recomandă să își dezvolte cât de mult posibil abilitățile de comunicare și să își exerseze empatia și modul de relaționare cu cei din jur.

Iar, poate cel  mai important sfat, să se pregătească continuu. “Să fie orientate către succes, să aibă încredere că vor reuși, să se educe continuu, să-și aleagă un mentor, un consilier, un model care le poate duce spre cea mai bună versiune a lor”, detaliază managerul agenției constănțene.

Cât despre modalitatea cea mai bună de a îmbina cariera cu viața de familie, Ionela Sasu spune că, din experiența personală, planificarea riguroasă poate să te salveze din orice situație dificilă.

2019, în afaceri și pe plan personal

Managerul Imobest Imobiliare spune că anul trecut a fost unul foarte bun pentru agenția pe care o conduce, încununat cu realizări. În 2019, Sasu își dorește să dezvolte echipa.

Pe plan personal, ea vrea, pe viitor, să înceapă să împărtășească și altora din experiența sa.

“Mi-am propus să mă pregătesc ca trainer, să pot să împărtășesc cu alții experiențele mele, să încercăm să contribuim cu toții pentru a obține o lume imobiliară mai bună”, ne-a mai spus Ionela Sasu.

Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.

Citește și: La 20 de ani a încheiat o tranzacție dublă cu profit de 49.000 de euro. Acum conduce o agenție cu o ascensiune spectaculoasă în Cluj

Citește și: Real estate-ul un domeniu al bărbaților? Nici vorbă, spune femeia aflată la conducerea unuia dintre cei mai mari dezvoltatori din România

Citește și: Pentru o adevărată „power woman” provocările sunt doar noi oportunități. Cu 20 de ani de experiență, ne oferă zilnic lecții în dezvoltare personală și profesională