Light Dark

Imobiliare.ro recunoaște meritele și performanțele femeilor pe piața imobiliară din România și își propune să celebreze rezultatele lor de excepție printr-un proiect editorial special, pe care îl vom derula pe parcursul lunii martie, pentru al doilea an consecutiv, prin intermediul platformei dedicate specialiștilor în domeniu, Conținut pentru Profesioniștii în Imobiliare.

Campania noastră va cuprinde o serie de interviuri, ce vor avea în prim-plan eforturile și reușitele femeilor care și-au adus aportul la business-urile de pe piața locală de real estate.

Vă invităm să aflați din articolele cuprinse în proiectul editorial “Femei de succes în Imobiliare” poveștile și evoluțiile profesionale impresionate ale unor personaje reprezentative pentru acest sector.

Deschidem ediția din 2019 a campaniei cu un interviul acordat de Antoanela Comșa, care conduce, din poziția de Directorul General, activitatea de pe plan local a grupului spaniol de dezvoltare imobiliară Gran Via, prezent în România din 2006.Încă de la început, toate semnele indicau că Antoanela Comșa avea să pună cărămidă peste cărămidă și să își construiască o solidă carieră în imobiliare. Pe când fetițele se jucau cu păpuși, ea meșterea prin casă și asculta plină de entuziasm poveștile adunate de pe șantier de unchiul său inginer. Mai târziu, a ales să urmeze Universitatea Tehnică de Construcții din București, pe care a absolvit-o cu specializarea Construcții Civile, Industriale și Agricole. De aici și până la cariera proeminentă în domeniul imobiliarelor de care se bucură astăzi au fost doar câțiva pași.

“Pasiunea pentru construcții și dezvoltare mi-a inspirat-o unchiul meu, care era inginer pe un șantier de construcții. Îmi amintesc și acum cu încântare poveștile de pe șantier pe care le așteptam mereu cu emoție. În plus, am fost dintotdeauna <băiatul familiei> și mi-a plăcut să meșteresc prin casă”, ne-a povestit Antoanela Comșa, care se află, în prezent, la conducerea afacerilor locale ale grupului spaniol Gran Via, unul dintre marii dezvoltatori din România, cu investiții de milioane de euro și cu un portofoliu ce cuprinde peste 4.000 de apartamente.

În activitatea profesională, Comșa spune că este motivată în primul rând de echipa pe care o conduce și de sentimentul incredibil pe care îl obține de fiecare dată când reușește să atingă, alături de membrii acesteia, obiectivele propuse. Fiecare proiect finalizat și vândut în întregime, alături de feedback-ul pozitiv primit din partea clienților mulțumiți, fie și sub forma unui e-mail, oferă satisfacția lucrului bine făcut.

Ea crede, totodată, cu tărie că valorile și principiile care ne ghidează zi de zi arată cine suntem, de fapt, ca oameni, și spune că, în opinia sa, cele mai importante dintre acestea sunt respectul, integritatea, corectitudinea, onestitatea și loialitatea.

Nu accept un “nu se poate” implacabil. Orice problemă are o soluție

Atunci când discuția ajunge la obstacolele întâlnite de-a lungul carierei sale, Antoanela Comșa spune că preferă să se refere la ele ca la niște provocări. “Prin felul meu de a fi, pentru că am o fire luptătoare, nu accept existența unui <nu se poate> implacabil. Eu privesc fiecare situație ca pe o problemă a cărei soluție așteaptă să fie descoperită și implementată”, spune ea.

“Provocările, în meseria mea și la nivelul la care activez, sunt ceva firesc, la ordinea zilei, de la obținerea unei autorizații de construire pentru un proiect – acționarii îmi dăduseră un ultimatum, după aproape doi ani și jumătate de așteptare și am obținut autorizația exact în ultima zi, până la montarea unor contoare pentru utilități versus unor penalități zilnice foarte mari, finalizarea în timp a proiectelor și tot felul de situații legate de cereri și așteptări ale clienților care, uneori, pot părea imposibile”, ne explică Directorul General Gran Via.

Comșa spune, totodată, că încearcă să acorde fiecărui lucru în parte timp și energie pentru a găsi cea mai bună soluție, indiferent dacă este vorba despre un aspect care poate să pară minor la prima vedere sau despre un element ce ține de strategia de business a companiei.

“Poate că, de fapt, aceste obstacole, provocări, mă mențin mereu alertă, lucru care mi se potrivește mănușă”, a completat ea.

Imobiliarele, un domeniu al bărbaților? Nici vorbă!

Antoanela Comșa este de părere că balanța se înclină tot mai mult în avantajul femeilor și că domeniul imobiliar, altă dată unul al bărbaților, oferă la ora actuală bune oportunități femeilor orientate spre performanță.

“Nu cred că mai putem spune că este un domeniu dominat de bărbați. Cunosc foarte multe femei ce activează în real estate, femei de succes, ce conduc multinaționale sau companii ce dețin active de sute de milioane de euro, dacă nu chiar mai mult”, ne-a explicat ea.

Mai mult, Comșa consideră că femeile sunt mai convingătoare decât bărbații și pot vinde mai bine decât ei, acestea numărându-se, alături de perseverență și de ușurința de a face față dificultăților, printre marile avantaje ale celor care decid să urmeze o carieră în imobiliare.

Ca în orice domeniu, există însă și unele dezavantaje. “Uneori femeia nu este ascultată. Trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a avansa în carieră”, explică Antoanele Comșa.

Ea le oferă și un sfat celor care sunt tentate să urmeze un astfel de parcurs profesional sau care abia au făcut primii pași în domeniu. “Personal, nu cred că poți avea succes dacă nu există pasiune. Deci, să intre pe acest drum doar dacă au pasiune pentru domeniu. Să nu le fie frică. Nu există domeniul bărbaților. Pot reuși!”, este mesajul ei.

Cât despre găsirea echilibrului ideal dintre carieră și viața profesională, aceasta pare că a găsit rețeta perfectă – are un soț înțelegător care o susține în tot ceea ce face, muncește mult în timpul săptămânii, iar weekend-urile și le dedică familiei și prietenilor.

Obiectivele anului 2019, în carieră și în viața personală

În 2019, Antoanela Comșa își propune să finalizeze, alături de echipă și de colaboratori, toate proiectele începute și să demareze unele noi.

“Vreau să obțin toate documentele necesare pentru a începe următoarele proiecte – aproximativ 1.000 de apartamente. Și să mă înscriu în toamna acestui an pentru un master în urbanism”, ne-a mărturisit Directorul General Gran Via.

banner CPI national 2019