Ce spun datele despre piața rezidențială din Iași?

Interesul pentru apartamentele din Iași a crescut atât pe segmentul vânzărilor, cât și în cazul locuințelor de închiriat. Numărul proprietăților disponibile la nivelul pieței rezidențiale locale este în scădere, deficitul fiind vizibil în special în cazul apartamentelor de închiriat. Prețurile, în schimb, continuă să urmeze un trend ascendent.

Aproximativ 9.100 de potențiali cumpărători și-au căutat, în trimestrul al III-lea al acestui an, un apartament în Iași pe Imobiliare.ro. Putem spune, astfel, că interesul pentru apartamentele noi și vechi disponibile pe plan local este în ușoară creștere comparativ cu intervalul similar din 2022.

Pe de altă parte, cererea înregistrată în perioada ianuarie-septembrie se menține la valori mai reduse decât anul trecut, conform datelor Imobiliare.ro Market 360 prezentate în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Iași.

În același interval de timp, aproape jumătate din leaduri au fost pentru apartamentele cu 2 camere, acestea fiind urmate în topul preferințelor potențialilor cumpărătorilor de cele cu 3 camere.

Oferta totală de apartamente scoase la vânzare pe plan local, discutăm aici atât despre locuințele aflate în cele mai noi ansambluri rezidențiale, cât și despre proprietățile din blocuri vechi, a ajuns în trimestrul al III-lea la aproape 1.280 de unități.

Cumpărătorii au avut, astfel, mai puține opțiuni anul acesta decât dacă și-ar fi căutat un apartament anul trecut.

Prețurile, în schimb, cresc într-un ritm constant și au ajuns, în intervalul iulie-septembrie 2023 la 1.367 de euro/mp util, conform datelor prezentate în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Iași care a reunit aproximativ 200 de profesioniști activi pe piața locală de real estate.

Infografic: evoluția prețului mediu/mp, apartamente scoase la vânzare în Iași, date Imobiliare.ro Market 360

Cel mai mult s-au scumpit în această perioadă comparativ cu același interval din 2022 garsonierele și apartamentele cu 2 camere, cu 5%, respectiv 4%.

Deficit de ofertă pe piața închirierilor

Cererea pentru apartamentele noi și vechi disponibile la închiriere pe plan local este în creștere. Aproximativ 9.500 de potențiali chiriași și-au căutat o astfel de locuință în trimestrul al III-lea pe Imobiliare.ro. Se observă un avans cu 2% comparativ cu trimestrul III din 2022.

Dacă ne raportăm la primele trei trimestre ale anului, vedem o creștere a cererii pe plan local cu 11%. În același interval de timp, oferta totală a scăzut cu 31%.

Infografic: evoluția chiriilor, apartamente din Iași, date Imobiliare.ro Market 360

Prețurile solicitate de către proprietari chiriașilor au crescut cu 12% într-un an arată datele Imobiliare.ro Market 360. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament în Iași a ajuns la 386 de euro/lună.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])