Cumpărătorii din Iași s-au obișnuit că pot negocia prețurile locuințelor de care sunt interesați și că pot obține astfel reduceri semnificative, iar acest fapt poate avea consecințe negative asupra pieței locale, este de părere Elena Rusu, Project Manager pentru proiectul Cataleya Residence.
“Noi ținem la preț. Din păcate, există construcții în momentul de față unde apare o marjă de negociere destul de mare. Atunci când tu, ca și client, știi că poți negocia prețul, o vei face”, a declarat Elena Rusu în cadrul evenimentului CPI Iași 2019, care a reunit la discuții și networking 150 de agenți și dezvoltatori activi pe piața locală.
Aceasta a oferit și un exemplu din experiența personală. “Chiar ieri m-am întâlnit cu o clientă care mi-a zis – de ce nu negociem mai mult? Nu, i-am răspuns, acesta este prețul, acesta este finalul, nu mai negociem. Dar Cutărescu negociază și a negociat foarte mult – mi-a spus ea. Dacă vom menține această negociere ca și trend în rândul clienților, clar mergem în jos. Noi nu ne dorim așa ceva, vrem să ținem la preț”, a explicat Project Managerul proiectului rezidențial Cataleya Residence, aflat în construcție în zona Bucium din Iași, care va include, la finalizare, 13 blocuri, 7.500 de mp de spații verzi, locuri de joacă pentru copii, spații comerciale, o grădiniță și o pistă pentru biciclete.
În opinia sa, prețurile locuințelor din acest oraș au potențialul de a crește, dacă o astfel de practică nu ar mai fi folosită atât de des.
Important este, de asemenea, ca agenții imobiliari să îi informeze cât mai bine pe cei aflați în căutarea unei locuințe despre adevărata situație a pieței imobiliare, inclusiv pentru a înlătura orice teamă legată de apariția unei crize, un alt aspect pus în discuție tot mai des în interacțiunile sale cu clienții.
“Prima întrebare a clientului, mai ales atunci când vine să cumpere un apartament într-un proiect în construcție, este – când vine criza? Ne tăiem singuri craca de sub picioare”, a declarat Elena Rusu la CPI Iași 2019.
“Clienții nu sunt la fel de bine informați ca dumneavoastră. De aceea, cerem sprijinul consultanților imobiliari atunci când au în față un client sceptic în a face o tranzacție, să îl informeze cu privire la condițiile pieței pentru a nu mai avea această teamă”, a mai adăugat ea.
Elena Rusu s-a numărat printre speakerii invitați să ia parte la panelul de dezbateri organizat în cadrul evenimentului CPI Iași 2019. La discuții au luat parte, alături de Project Managerul Cataleya Residence, și Emilian Tarcan (Senior Consultant Vânzări, Casa Albă), Ciprian Iovu (Manager Inter Imobiliare și vicepreședinte CEIR) și Dorel Niță (Head of Research Imobiliare.ro și coordonator Analize Imobiliare). Dezbaterea a fost moderată de CEO-ul Imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
Cu această întâlnire, seria CPI Regional 2019 a ajuns la final, după evenimente organizate pe parcursul anului și în alte orașe mari din țară, respectiv în Brașov, Sibiu, Timișoara, Constanța, București și în Cluj-Napoca. Peste 1.000 de profesioniști ne-au fost alături.
În 2019 aniversăm 10 ani de evenimente marca CPI, prin intermediul cărora ne propunem să venim în sprijinul comunității cu informații de calitate, soluții, oportunități de networking, noutăți și încercăm să le oferim participanților toate instrumentele necesare creșterii business-urilor lor în real estate, dar și dezvoltării lor personale.
#CPIIași2019: De ce le este frică de criză cumpărătorilor?
#CPICluj2019: Un nou record în materie de locuințe finalizate anul acesta?
#CPITimișoara2019: Ne paște o nouă criză? Patru specialiști în imobiliare răspund